- Nei, jeg røyker ikke hasj

Publisert

Thor Velta, teamleder i Nopro, sammen med Fadumo Nuur Mahammed (t.v.) fra Somalia og Chotima Møller fra Thailand.

Thor Velta, teamleder i Nopro, sammen med Fadumo Nuur Mahammed (t.v.) fra Somalia og Chotima Møller fra Thailand.

Vi skal til attføringsbedriften Nopro og industribedriften NCT som ligger vegg i vegg på Notodden. Her er et samarbeid som er gull verdt for begge parter.

Tekst og foto: Baard Fiksdal
- Røyker du hasj? Spørsmålet henger et farlig øyeblikk i lufta.  Teamleder i Nopro, Thor Velta, ser på unggutten foran seg.

- Nei, jeg røyker ikke hasj.
- Kan du bevise det? Er du villig til å ta en urinprøve? Jeg kan teste deg her og nå. Er det OK?
Unggutten blir stille et øyeblikk før han bestemmer seg for å bli litt ærligere.
- Kan vi lage en avtale om at du holder deg borte fra dop, også tester vi deg om åtte uker, sier Thor.
- Ja, sier unggutten, men dagen etter møter han ikke opp og borte blir han.

-Trist eksempel det der. Av og til lykkes vi ikke. Men som regel går det motsatt vei. I de fleste tilfeller finner vi en løsning som fungerer. I fjor hadde vi for eksempel en kar her som ble tatt for å ha kjørt bil i rusa tilstand, men som gjerne ville komme på rett kjøl. Han viste seg å være riktig flink til å jobbe og står på som bare det. Mannen har nå fått fast jobb. Det er like herlig å se hver gang det skjer.  Jeg blir oppriktig stolt. Det er viktig å legge vekk fordommer og se personen. Jeg pleier å si at jeg er mindre opptatt av hva du kommer fra. Jeg er mer opptatt av hvor du skal. Har du en drøm? Hva kan du? Hva vil du? Slik spør jeg, forteller Thor Velta i Nopro . Bedriften har over 40 års erfaring med yrkeskvalifisering, opplæring og formidling av folk på Notodden og Kongsberg. 

- Vi er veldig glade for at Nopro kan ta en vurdering av folk og finne ut hvem som egner seg hos oss, sier Laila Sande (bildet). Hun er HR-sjef i NCT 

- Når vi søker nye medarbeidere så ønsker vi personer som uten problemer kan forholde seg til våre rutiner og regler, som gjør en god jobb og som oppfører seg slik vi forventer. Vi har gjennom mange år fått gode erfaringer med de folkene som Nopro har skaffet oss.  Det er flere år siden vi behøvde å ringe bemanningsbedrifter. En telefon til Nopro er som regel det som skal til, sier Sande.

- Naboskapet gjør det lettvint å ta med folk over å vise hva de ulike jobbene går ut på, sier Velta.  En av de første som kom til NCT fra Nopro er somaliske Fadumo Nuur Mahammed. Hun kom i 2002 og ble fast ansatt året etter. Siden har det vært en jevn strøm av arbeidskraft mellom de to naboene. I dag er det 10 av 60 fast ansatte i NCT som er formidlet av Nopro.

- Vår viktigste oppgave er å hjelpe folk tilbake i arbeidslivet. De vi har hos oss har ulike behov, og da blir det viktig at de får prøve seg i ulike arbeidsmiljø.  Under arbeidstrening i 1-3 måneder følger vi tett opp. Dersom bedriftene er fornøyd med innsatsen, så skal det mye til at de sender folkene tilbake til oss. Som regel velger bedriftene å gi fast ansettelse. Slik får de folk som de kjenner og som kan jobben, sier Velta som opplever at attføringsbedriften er en ressurs for næringslivet på Notodden.

- NCT arbeider med høyteknologiske produkter og har høye krav til kvalitet. Vi stiller strenge krav, men har aldri blitt skuffet over de folkene som kommer til oss fra Nopro.  Det er bra at vi kan prøve ut folk. Her er både fysisk tungt arbeid og oppgaver som krever en spesiell nøyaktighet og god fingerferdighet, sier Sande. Bedriften har blant annet innvandrere fra Somalia, Eritrea, Iran, Irak og Thailand.

Fra Thailand kommer Chotima Møller (51) som har jobbet syv år i NCT.
– Jeg kom til Norge for å gifte meg i 2001, men ble skilt etter noen år og ble alenemor. Jeg har nå en datter som går i andre klasse. Derfor jobber jeg kun dagskift og klarer meg bra. Jeg er godt fornøyd med å jobbe med maskering. Jeg trives med den slags nøyaktighetsarbeid.  Dessuten er lønna god og kollegene er trivelige, sier Chotima.

Blant de sprekeste i NCT er Gunnar Anundskås (64) fra Gransherrad.
- Går du ofte i treningsstudio?
- Nei overhode ikke. Jeg får all den trening jeg trenger på jobben, sier Gunnar. Han jobbet 20 år som truckfører ved Tinfos og jobbet senere hos Hydro inntil han ble permittert i 1991. Da startet et usikkert liv med strøjobbing.

- Det var veldig fint å komme til Nopro og få opplæring på blant annet rotasjonspressen som støper plastprodukter.  Jeg var en stund engstelig for at jeg skulle bli for gammel til å få fast jobb noe sted. Det var stas å få fast jobb i NCT. Her driver jeg med avfetting og har varierte oppgaver, sier Gunnar.

-Jeg har vært her i 4,5 år og stortrives. Med min dårlige rygg lå det an til at jeg skulle lete lenge før jeg fant en bedrift som ville ha meg, men det ordnet seg. Takk til Nopro og NCT, sier Frank Arne Brendøymoen (40).  Han har tømrerkompetanse, har jobbet i posten og prøvd ulike yrker. 
– Jeg  fikk dårlig selvfølelse. I Nopro endret dette seg. Det var helt supert å finne en arena hvor jeg kunne lykkes, slutter Frank Arne (bildet under).

Om NCT
Norwegian Coating Technology AS (NCT) er Norges største aktør innen overflatebehandling av høyteknologiske produkter til olje- og gass-, forsvars-, romfarts- og landbasert industri.  Fagområdene spenner fra sprøyteteknologi / lakkering til kjemiske og galvaniske prosesser med spisskompetanse på behandling av lettmetaller.  Det er avfetting, lage struktur for vedheft, diverse kjemiske prosesser, maskering, lakkering og herding. NCT har 60 ansatte på Notodden og et mindre verksted utenfor Bergen.  Bedriften omsetter for 55 millioner kroner.
Bedriften har endret navn til Bandak NCT.

Om Nopro AS
Nopro AS består av 200 engasjerte medarbeidere som arbeider innenfor attføring/kvalifisering, helse/rehabilitering, elektro, plast- og mekanisk produksjon, vaskeritjenester, jobbfrukt, kantine, og barnehagedrift. Nopro holder til på Notodden og i Kongsberg, og har over 40 års erfaring. Hele 63 prosent av de som er innom Nopro AS for arbeidstrening og kvalifisering går ut i ordinær jobb.
Alle arbeidssøkere / deltakere som kommer til  Nopro AS, er innsøkt via NAV. Målet er at de skal komme ut i / eller tilbake til arbeid. NAV stiller høye krav . -Et godt og nært samarbeid er avgjørende for å nå målene. Et slikt godt og nært samarbeid har vi med NAV, sier Thor Velta.
Nopro har skiftet navn til IDEA