-Endelig er jeg på riktig vei!

Publisert

Kristoffer Karlsen gratuleres som nyansatt lærling av Maryann Nystad – Jobzone Bodø.

Kristoffer Karlsen (28) var fire år i NAV-systemet uten å få noe annet enn strøjobber. Etter tips fra en kompis kontaktet han et bemanningsbyrå, og nå er han på vei mot fagbrev og fast jobb som tømrer.

- Jeg begynte å bli desperat. Det er grenser for hvor lenge du kan gå på arbeidsavklaringspenger, og for meg var det snart slutt. Men i Bodø, der jeg bor, var det jobbtørke på grunn av koronaen. De jobbene som fantes, gikk til folk med lang erfaring og skyhøy utdannelse, og det har jo ikke jeg. Så da kompisen min foreslo at jeg skulle ta kontakt med et bemanningsbyrå, fulgte jeg rådet. Jeg hadde ikke noe annet valg.

Jeg hadde vært innom et bemanningsbyrå fire-fem år tidligere, så jeg visste noe om hvordan bransjen fungerer. Det er bra at bransjen leder til fast jobb,  som var det jeg håpet på.

Kom raskt i jobb

- Siden jeg hadde hørt at det var bra hos Jobzone, tok jeg en telefon dit. Det resulterte i at jeg fikk en avtale om å levere CV-en min, og etter to-tre dager ble jeg bedt om å komme på intervju. Derfra gikk det kjapt å komme i jobb.

I starten jobbet jeg litt her og der – stort sett i korte kontrakter som hjelpemann. Men jeg innså fort at mulighetene for fast arbeid var til stede, om jeg jobba på. Og da jeg kom til RECO Bygg og Skadeteknikk A/S, tenkte jeg at dette var stedet hvor det virkelig gjaldt å satse.

- Det arbeidsmiljøet som traff meg der, var noe helt eget!

Inkludert fra dag én

-Det er ikke alltid du føler deg inkludert når du kommer inn på en arbeidsplass fra et bemanningsbyrå. Husker for eksempel ett sted, der vi var to vikarer som stort sett satt og tastet på hver vår telefon i lunsjpausen. Ingen var interessert i å bli kjent med oss.

I RECO var holdningen en helt annen. Der ble jeg nærmest tvunget til å delta i samtalen rundt bordet i lunsjen. De setter arbeidsmiljøet høyt opp på lista, og jeg følte meg inkludert fra første stund. Dette var virkelig et sted jeg ville være, og heldigvis virket det som om arbeidsgiveren min mente det samme.

De ville ha meg, men det var litt vrient, for i utgangspunktet hadde de bare vært på jakt etter en ekstra hjelpemann i en kortere periode. Jeg har dessuten ikke sertifikat, og det må du ha for å få fast jobb i firmaet.

Hva vi jobber med? Ganske mye forskjellig, men hovedsakelig forsikringsarbeid etter vann- og brannskader. I starten jobbet jeg mest med rydding og nedriving, og jobben skulle opprinnelig bare vare i tre uker. Men de ville at jeg skulle fortsette, og etter tre måneder fant vi en løsning som gjorde at jeg kunne bli.

Løsningen ble at RECO søkte om å bli lærlingebedrift

En god løsning for begge parter

-Løsningen ble at RECO søkte om å bli lærlingebedrift, og fra 22.11.21 har jeg hatt kontrakt som tømrerlærling. Det betyr at jeg kan ta fagbrevet om tre og et halvt år.

Egentlig er lærlingtiden fire år, men jeg er såkalt voksenlærling. Jeg har gått Vg2 (videregående). Har eksamen i realfag, og jeg har også tatt IT og brukerstøtte – pluss jobberfaring. Det innebærer at jeg får kortet ned lærlingtiden. Men jeg må ta sertifikat, dersom jeg vil ha jobb her etterpå.

Selv følgelig skulle jeg gjerne hatt sertifikat tidligere, men det er dyrt. Når du er i NAV-systemet har du ikke råd til slikt. Og selv nå, når jeg tjener bedre, er det ikke bare å sette i gang, for her i Bodø er det ikke lett å få kjøretimer på kveldstid. Men til sommeren skjer det! Da blir det intensiv kjøreopplæring i ferien, og da har jeg kommet et godt stykke videre.

Etter mange trøblete år er, er situasjonen min helt annerledes. Jeg er på vei mot et fagbrev som tømrer. Et fagbrev som gjør meg etterspurt på arbeidsmarkedet. Planen min om å bruke Jobzone som døråpner på veien mot fast jobb ser ut til å slå til.

Bemanningsbransjen gir nye muligheter

Over 80.000 mennesker får hvert år jobb gjennom bemanningsbransjen. Her er gode eksempler og viktige erfaringer. Klikk her.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt