Fra reiseliv til olje og gass

kvinne på skipsverft

-Det var ganske brutalt! Jeg hadde jobbet i KTM Gruppereiser i 16 år, og jeg stortrivdes. Men da koronaen kom og overtok verden, ble det helt svart, forteller Siv Kari Risanger.

I overganger mellom bransjer har bemanningsbedriftene en viktig rolle å fylle. Siv Kari Risanger (43) fikk hjelp til å gå fra reiseliv til olje og gass. Nærmere bestemt fra et lite reisebyrå på Karmøy til en av hjørnesteinsbedriftene i Haugesund.

- Det var ganske brutalt! Jeg hadde jobbet i KTM Gruppereiser i 16 år, og jeg stortrivdes. Men da koronaen kom og overtok verden, ble det helt svart. I løpet av noen få uker gikk jeg fra å være delvis permittert, til 100 % permittert, til arbeidsledig da reisebyrået gikk konkurs.

Allerede da jeg ble delvis permittert, tok jeg kontakt med Laila Haukås i Manpower Haugesund. Vi jobbet sammen noen år på reisebyrået, og ettersom hun kjente meg, var terskelen lav for å ringe. I første omgang var jeg på jakt etter en deltidsjobb. Jeg var jo bare delvis permittert, og som så mange andre, håpet jeg at det ville ordne seg. Men slik gikk det ikke.

Vi drev med gruppeturer, kurs og konferanser – ofte for mange personer, og det var store penger involvert. I så usikre tider er det fullt forståelig at kundene vegrer seg for å forplikte seg økonomisk til bestillinger.

Maksimal timing

- Jeg hadde rett og slett griseflaks. Egentlig hadde vi en avtale om at jeg skulle komme på kontoret til Manpower den dagen for å legge en slagplan og gjøre meg klar for jakten på ny jobb. Men samme formiddag hadde Laila fått inn et oppdrag om vikariat hos Aibel.

Aibel er en ledende bedrift innen olje- og gassindustrien. De jobber med prosjektering, nybygg, vedlikehold og oppgradering både on- og offshore. «Alle» i Haugesund vet om Aibel, eller ABB, som bedriften het da jeg flyttet hit for 20 år siden.

Det var aldri i mine tanker at jeg skulle få jobbe der, for olje og energi var ukjent fagfelt for min del. Så viste det seg at de var på jakt etter en kurskoordinator, og det er jo midt i gata mi. Laila foreslo meg som aktuell kandidat for jobben, og knappe tre uker senere var jeg ansatt.

Mye nytt, men mesteparten er velkjent

- Jeg liker å holde meg sysselsatt, og jeg har en nesten fullført bachelor i reiseliv og turisme i tillegg til å være faglært skrivetolk. Dessuten har jeg to bijobber som gir meg både en kjærkommen ekstrainntekt og verdifull kompetanse.

Jeg har faste vakter på sentralbordet til Haugaland Taxi, og i tillegg frilanser jeg som faglært skrivetolk for døve og hørselshemmede via NAV Tolketjenesten. Tolkingen er et arbeid jeg setter stor pris på, fordi det er givende å få bidra med noe jeg kan og som andre har nytte av.

Det var helt klart en stor overgang å gå fra en jobb i et lite reisebyrå med seks ansatte til en industrigigant med flere tusen ansatte. Men det er ikke meg som skal bygge plattformer. Min nye jobb handler mest om koordinering og logistikk, og det er jeg dreven på!

Må være åpen

- Tidligere kunne jeg se bilder fra Paris, New York og London på kontorveggene i tillegg til et digert verdenskart. På det nye arbeidsplassen har vi bilder av oljeplattformer, og naturligvis er det litt uvant. Det er vemodig å tenke på at jobben jeg hadde i så mange år er borte, og jeg vet ikke om jeg er ferdig med reiselivsbransjen for godt. Selv om det ser veldig svart ut nå, kan det jo være at aktiviteten tar seg opp igjen på sikt.

For min del er det viktig å kunne snu seg fort rundt når det skjer endringer, for når man bor alene med en sønn på 17 år, er det viktig å ha forutsigbar inntekt. Jeg gleder meg til å komme ordentlig i gang i den nye jobben, og jeg er takknemlig for at Laila i Manpower gjorde jobbskiftet så greit for meg. Uten hennes innsats hadde jeg sannsynligvis vært jobbsøkende fremdeles.

#205

- Jeg er takknemlig for at Laila i Manpower gjorde jobbskiftet så greit for meg. Uten hennes innsats hadde jeg sannsynligvis vært jobbsøkende fremdeles, sier Siv Kari Risanger.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt