-Fast arbeid er fortsatt normen

Adm dir i NHO Service Anne-Cecilie Kaltenborn og Ap-leder Jonas Gahr Støre holdt hvert sitt innlegg om utviklingen i arbeidslivet på et møte om bemanningsbransjen i regi av Fellesforbundet under Arendalsuka

Adm dir i NHO Service Anne-Cecilie Kaltenborn og Ap-leder Jonas Gahr Støre holdt hvert sitt innlegg om utviklingen i arbeidslivet på et møte om bemanningsbransjen i regi av Fellesforbundet under Arendalsuka (Foto: Bjørn Ove Fjellandsbø).

- Vi er ikke på vei inn i et løsarbeidersamfunn. Faste jobber er fortsatt normen i norsk arbeidsliv, og slik skal det være, sa Anne-Cecilie Kaltenborn på Fellesforbundets møte om bemanningsbransjen i Arendal i dag.

 - Vi er ikke på vei inn i et løsarbeidersamfunn. Men vi er i en situasjon hvor vi ser en individualisering av arbeidslivet. Det er viktig å være obs på denne trenden, men vi er ikke i en krisesituasjon. Faste jobber er normen i norsk arbeidsliv. 9 av 10 er fast ansatte.

Direktør i NHO Service, Anne-Cecilie Kaltenborn er kritisk til begrepet ”løsarbeider”.

 -  Jeg synes ikke dette er et godt ord og det reflekterer ikke det samfunnet og den lovgivningen som vi har i dag. Gullurenes tid er forbi. Bedrifter har kortere levetid enn tidligere, tilknytningen til arbeidslivet er i endring. Folk har flere jobber i løpet av yrkeslivet og stadig flere velger å være sin egen arbeidsgiver. ”Løsarbeidersamfunnet” er en foreldet og feilaktig karakteristikk som ikke passer for dagens arbeidsliv.

 -  Det er likevel bra at Fellesforbundet reiser spørsmålet om hvordan vi skal ivareta trepartssamarbeidet i det nye arbeidslivet, for å sikre at ingen faller utenfor.

 - Bemanningsbransjen ligger stabilt på 1 prosent
Jørn Eggum i Fellesforbundet tok i sitt innlegg opp sin bekymring for at faste jobber erstattes av innleide:

 - Faste ansettelser har blitt mer og mer satt under press, utviklingen går i feil retning. Det ønsker Fellesforbundet å gjøre noe med. Her må myndighetene på banen og vi må få en bedre regulering av dette. I dag ser vi at 4 av 10 er innleide i bygg og anlegg i Oslo.

Kaltenborn var ikke enig i virkelighetsbeskrivelsen:

- Det er ikke helt riktig at bemanningsbransjen griper om seg. Det er riktig at vi ser en økning i byggenæringen i Oslo. Men ser vi bemanningsbransjen under ett i hele landet har bransjen ligget stabilt på 1 prosent over flere år.

 - Men vi er enige om at tallet er høyere i Oslo innen bygg og anlegg, men bemanningsbransjen som sådan ligger fortsatt på 1-prosenten.

 Hun pekte også på arbeidstakere får rettigheter når man inngår et forhold med et bemanningsbyrå:

 - Det er bedre enn å stå på egne ben og ta et midlertidig oppdrag. Jeg vil si at i en situasjon hvor vi er enige om at det er en tendens mot mer frilansing, så vil man som arbeidstaker være tjent med å være tilknyttet et bemanningsforetak.

Leder i Fellesforbundet Jørn Eggum og adm dir i NHO Service Anne-Cecilie Kaltenborn ble ikke enige om omfanget av bemanningsbransjen.

Se også omtale i Byggmesteren

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt