Bemanningsbransjen – utrygghet eller inngangsport til arbeidslivet?

#205

Nestleder i KrFU Martine Tønnesen (t.v.), sentralstyremedlem i Unge Høyre Daniel Skjevik-Aasberg og sentralstyremedlem i AUF Astrid Hoem var tre av ungdomspolitikerne som debatterte fremtidens arbeidsliv og bemanningsbransjen. (Foto: Bjørn Ove Fjellandsbø).

NHO Service hadde i dag et frokostseminar i forbindelse med Arendalsuka under tittelen "Bemanningsbransjen – utrygghet eller inngangsport til arbeidslivet?"

Maalfrid Brath, Konsernsjef i Manpowergroup og styreleder i NHO Service innledet med å fortelle hva som var de fremherskende trendene i arbeidslivet og om hvordan vi måtte innstille oss på omstilling i årene som kommer. Bemanningsbransjen er som mange har registrert under press, men bransjen vil være sentral nå vi i fremtiden  skal møte et stadig økende behov for kompetanse. Aldri har så mange generasjoner arbeidet side om side og det er snakk om å vinne "The generation game". Det vil bli en digitalisering av arbeidslivet og her er den yngre garde i førersetet. Vi vil se en ytterligere individualisering av arbeidslivet der de unge allerede nå behersker det som vil bli en digitalisering av arbeidslivet.

Kompetanse er mangelvare

Kompetanse er allerede mangelvare noe som medfører at markedet for dem som ønsker å være freelancere er i vekst. Dette betyr at bemanningsbransjen blir viktige i forhold til å bidra med å skaffe til veie den kompetansen som etterspørres. World economics tall viser at den yngre generasjonen vil begynne i jobber der 65% av jobbene i dag ikke eksisterer. Levetiden for en bedrift er allerede sterkt redusert og gullklokkens tid er allerede over. Rutinejobbene blir overtatt av roboter noe som forutsetter at kommende generasjoner må være omstillings- og lærevillige. Vi får svært mange ut i fast arbeid og er veldig stolte av det vi får til i arbeidsmarkedet sier Brath.

 Tilbyr jobb til mer enn 7000 mennesker hvert år

Med på møtet var også Hilde Lekven, adm dir Personalhuset AS og Maren Winnem. Sistnevnte er representant for dem som har fått fast jobb gjennom at hun ble utleid av Jobzone. Lekven kunne fortelle om et norskeid selskap som tilbyr jobb til mer enn 7000 mennesker hvert år. De som får jobb gjennom Personalhuset er blant annet innvandrere, de med hull i CV'n, studenter og arbeidsledige. Mange får ikke sjansen uten bemanningsbransjen. Svært mange er i fast jobb under et år etter at de har blitt formidlet av et bemanningsselskap. Bemanningsbransjen får folk i jobb.

"Jeg kjenner meg ikke igjen"

Winnem kunne fortelle at hun gjennom Jobzone hadde fått først en jobb og at hun etter dette hadde fått en som passet henne bedre og nå var i fast jobb. Hun kjente seg ikke igjen i beskrivelsene som gikk på dårligere vilkår og en arbeidssituasjon der hun som innleid var utenfor arbeidsmiljøet i bedriften. Hun kunne fortelle at hun var en likeverdig arbeidstager med like vilkår som de øvrige i bedriften.

Representanter for ulike ungdomspartier deltok også på møtet og hadde en debatt om fremtidens arbeidsmarked og bemanningsbransjens rolle.

De som deltok var:
Martine Tønnessen, nestleder, KrFU
Fredrik Juel Hagen, sentralstyremedlem, FpU
Dorthea Elverum, trainee stortingsgruppen, Senterungdommen
Daniel Skjevik-Aasberg, sentralstyremedlem, Unge Høyre
Astrid Hoem, sentralstyremedlem, AUF

Ungdommene var opptatt av den fleksibiliteten man måtte innstille seg på i fremtiden og var jevnt over positive til bemanningsbransjens rolle. Dagens situasjon er at for mange blir stående utenfor arbeidslivet fordi de mangler det nettverket som i dag er avgjørende for å komme i arbeid. Her ser de at bemanningsbransjen kan spille en avgjørende rolle for dem som trenger en kanal. AUF etterlyser flere studieplasser som gir økt kompetanse til å møte den nye tiden.

Jobber kan ikke vedtas

Unge Høyre var opptatt av at jobber ikke kan vedtas, men skapes av næringslivet. Alle uttrykte forståelse for at bemanningsbransjen ikke kunne betale lønn mellom oppdragene og at "nulltimerskontrakt" på den måten kunne anses litt misvisende.

- Vi er ikke på vei mot et løsarbeidersamfunn, for øvrig et ord jeg ikke liker særlig godt sier Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service.

Hun presiserer at selv om innleie har økt betydelig i byggenæringen har ikke bemanningsbransjen vokst som helhet de siste årene.

- Hovedregelen vil alltid være fast jobb,  sier Kaltenborn.

Fra venstre: Hilde Lekven, adm dir i Personalhuset, Maren Winnem som har jobbet som vikar og konsernsjef Maalfrid Brath fra Manpower.

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!