Politisk aksjon bryter med tariffavtalen

Publisert

#205

Advokat Margrethe Meder, direktør for NHOs advokattjenester (Foto: Anne Birgitte Hjelseth).

Oslo bygningsarbeiderforening har varslet en politisk demonstrasjonsaksjon mot bruk av bemanningsbyråer på byggeplasser i Osloområdet. NHO mener dette bryter med tariffavtalen og har tatt saken til Arbeidsretten.

Politisk streik

  • De lokale tillitsvalgte skal varsle bedriften så tidlig som mulig om deltakelse i aksjonen.
  • Bedriften bør sette en frist for når den enkelte medarbeider må gi beskjed om vedkommende vil forlate arbeidsplassen for å delta i aksjonen.
  • Fristen må være rimelig, men settes slik at bedriften får nødvendig tid til å planlegge tiltak slik at aksjonen er til minst mulig skade for bedriften.
  • Deltakelse i politisk demonstrasjonsaksjon er en privat sak, og lønnstrekk bør derfor foretas.

15. november har Fellesforbundets avdeling 603, Oslo bygningsarbeiderforening varslet at de sammen med flere andre foreninger i Oslo har tatt initiativet til en politisk demonstrasjonsaksjon mot bruk av bemanningsbyråer i byggebransjen. Det er varslet at de som slutter seg til aksjonen vil forlate arbeidet mellom klokken 13.00 og 15.00. 

NHO reagerer på dette varselet og mener det et brudd på Hovedavtalen. Avtalen sier klart og tydelig at den som oppfordrer til aksjonen skal varsle tariffmotparten. Underordnede foreninger/avdelinger, som i denne saken, kan ikke varsle og gjennomføre en politisk demonstrasjonsaksjon med befriende virkning – disse er ikke tariffpart. 

– Saken for Arbeidsretten handler ikke om formålet med aksjonen, men om hvem som kan varsle slike aksjoner uten at det kommer i strid med fredsplikten og den enkeltes arbeidsplikt. NHOs standpunkt er at det kun er LO og LOs forbund som kan gjøre det. Vi har tatt dette opp med LO, som har en annen oppfatning. Da er det ryddig at denne rettslige uenigheten får en avklaring i Arbeidsretten, sier Margrethe Meder, avdelingsdirektør for NHOs advokattjenester.

Når det gjelder innleieproblematikken generelt, er NHOs posisjon at det er nødvendig å iverksette tiltak for å sikre at innleieregleverket blir brukt etter sin intensjon og ikke undergraver at faste ansettelser skal være hovedregelen i arbeidslivet.

– Forbud mot innleie er etter vårt syn ikke et hensiktsmessig virkemiddel, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO.

Se også: Reagerer på politisk streik mot bemanningsbransjen

 

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!