Gryende optimisme i arbeidsmarkedet

For andre kvartal på rad er det ventet oppbemanninger over hele landet, ifølge ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer for tredje kvartal 2017.

– Utviklingen i ventede nettoansettelser over tid indikerer en gryende optimisme blant arbeidsgivere, men vi er ikke ute av skogen riktig ennå, sier konsernsjef i ManpowerGroup Maalfrid Brath (bildet).

Ifølge ManpowerGroups ferske arbeidsmarkedsbarometer er det 6 prosentpoeng flere norske arbeidsgivere som planlegger oppbemanning enn nedbemanning i tredje kvartal 2017, justert for sesongvariasjoner.

To nøkkelsektorer bidrar sterkt til de positive utsiktene på nasjonalt nivå. Industrisektoren og bank-, finans- og eiendomssektoren rapporterer begge tosifrede bemanningsutsikter. Veksten siden samme kvartal i fjor er på henholdsvis 19 og 11 prosentpoeng.

– Bemanningsutsiktene i industrisektoren har lenge vært på et lavt nivå, men henter seg nå inn igjen i samme tempo som vi så i 2011, etter finanskrisen. Vår undersøkelse støtter dermed andre undersøkelser, som har vist positive signaler for norsk industri.

Midt-Norge tar topplassering

Landets mest optimistiske arbeidsmarkedsutsikter finner vi i Midt-Norge. Med netto bemanningsutsikter på +16 % har regionen en økning på 20 prosentpoeng siden samme tid i fjor. De sesongjusterte ansettelsesutsiktene fra arbeidsgivere i Midt-Norge er hele 10 prosentpoeng høyere enn landsgjennomsnittet. Det er den største marginen en region har hatt siden 2013.

– Én av fem arbeidsgivere i Midt-Norge planlegger å bemanne opp i perioden juli til september. Det er dobbelt så mange som gjennomsnittet på landsbasis. Disse tallene støtter opp under andre meldinger vi får fra regionen. De bekrefter at Midt-Norge er i ferd med å få opp farten, sier Brath.

Arbeidsgivere i Osloområdet og Østlandet for øvrig rapporterer de svakeste regionale utsiktene for tredje kvartal, med sesongjusterte netto bemanningsutsikter på +1 %. Utsiktene faller med henholdsvis -3 og -6 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Aktivitetsnivået på Østlandet for øvrig har også roet seg det siste året. Her forventer 86% av arbeidsgiverne forventer ingen endringer i antall ansatte i 3Q 2017 sammenlignet med 73 % i 3Q 2016.

Olje og gass-sektoren: fortsatt negative utsikter

Av de ni sektorene i arbeidsmarkedsbarometeret, er utsiktene dårligst innenfor olje og gass. Med netto bemanningsutsikter på -4 % for 3Q 2017, fortsetter den nedadgående trenden med en årlig reduksjon i bemanningsutsikter på -6 prosentpoeng. Vedvarende lav oljepris er fortsatt en viktig forklaring, med nye varslede nedskjæringer den siste måneden.

To sektorer: Bygg- og anlegg og Landbruk, skogbruk og fiske, melder om utsikter sterkere enn den langsiktige trenden, med henholdsvis +10 % og +9 %. Arbeidsgivere innen Handel og service venter også oppbemanninger i sommermånedene, med utsikter på +6 %.

De mest skuffende utsiktene kommer fra Transport og logistikk-sektoren, hvor de netto sesongjusterte bemanningsutsiktene er -1 % for neste kvartal, ned -7 prosentpoeng fra forrige kvartal og -9 prosentpoeng siden tredje kvartal i fjor.

Store og små arbeidsgivere leder an

Vi venter en økning i ansettelsestakt i alle fire bedriftsstørrelser i tredje kvartal 2017. Store (mer enn 250 ansatte) og små (50-99 ansatte) bedrifter planlegger oppbemanninger, med bemanningsutsikter på +8 %. De minste bedriftene (færre enn 50 ansatte) er mer forsiktige i sine anslag, med +5 %.

– De største selskapene har gjenvunnet tempo de siste kvartalene. Utsiktene for tredje kvartal 2017 er nå på nivåer vi ikke har sett siden oljeprisfallet i 2014. Dette er gode nyheter for hele arbeidsmarkedet, sier Brath.

Arbeidsmarkedsbarometer for tredje kvartal 2017 

 

Mer statistikk fra bransjen

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!