Stabilisering og forsiktig optimisme i bemanningsbransjen

#205

Olje og gass ga store utfordringer i 2016.

I løpet av 2016 gikk oljenæringen og bemanningsbransjen på Sør-Vestlandet fra krise til forsiktig optimisme. At man endte opp med omtrent samme aktivitet i 2016 som året før er takket være et oppsving som kom på slutten av året.

2016 ble et nytt krevende år for bemanningsbransjen. Selv om man ser en stabilisering, er dette en stabilisering på et lavt nivå. Det positive er at stabiliseringen skjedde på grunn av et oppsving mot slutten av året som forhåpentligvis fortsetter inn i 2017. 4. kvartal 2016 var det første kvartalet med vekst på fire år og i løpet av denne tiden legges det til grunn at bransjen har mistet ca15% av sitt volum.

Bemanningsbransjen er svært konjunkturutsatt. I en periode med økt arbeidsledighet er det ikke uventet også et vanskelig marked for bransjen. Det er samtidig viktig å ta med seg at konjunktursvingninger og variasjoner i etterspørselen etter arbeidskraft er selve grunnlaget for at bemanningsbransjen er etterspurt.

Bemanningsbransjen er en viktig inngangsport til arbeidslivet og har ved å sikre mer enn 85 000 personer jobb i løpet av 2016 bidratt til lavere arbeidsledighet. Ved siden av å være en inngangsport er bemanningsbransjen også viktig ved overganger. Når det ikke lenger er jobber innen oljeservice, hvilke andre jobber er en kvalifisert til?

Sterkt i Sør Trøndelag
I 2016 hadde medlemmene i Bemanningsbransjen i NHO Service en total omsetning for hele sitt produktspekter som var 8% høyere enn i 2015. For utleie av personell var oppgangen bare på 2,7% siden året før. Bransjen leverte 0,1% færre arbeidstimer enn året før. Vi ser store variasjoner fra fylke til fylke. Mens det var mer enn 18% nedgang i Vest-Agder sammenliknet med året før, var det en vekst på 16% i Sør-Trøndelag. Prosentandelen av årsverk i Norge som ytes gjennom bemanningsbransjen holdt seg ganske jevnt rundt 1 %. Dette viser at det er en samvariasjon mellom antall årsverk som ytes totalt i Norge og størrelsen på bemanningsbransjen.

Bygg og anlegg som sto for 32 %
I 2016 var det største yrkesområdet for bransjen bygg og anlegg som sto for 32 % av bransjens arbeidstimer. Andre store områder er lager/logistikk, industri/produksjon samt kontor/administrasjon. På 10 av 13 yrkesområder områder var det nedgang i solgte timer fra 2015 til 2016. Det er verdt å merke seg kraftig nedgang i yrkesområdene Kundesenter/callsenter, Kontor og administrasjon samt IT. Samtidig er utviklingen positiv innen Bygg og anlegg, Oppvekst og utdanning samt HORECA (Hospitality).

Årsstatistikken for bemanningsbransjen viser at mer enn 85.000 personer fikk jobb gjennom bemanningsbransjen i 2016. De utførte ca. 24.100 årsverk, noe som viser at gjennomsnittlig tid man arbeidet i bransjen var ca. 3,5 måneder. 57% av de ansatte i bransjen var menn. 62 % av de ansatte var yngre enn 35 år samtidig som 6% var mer enn 54 år.

Bemanningsbarometeret for 2016

Mer statistikk fra bemanningsbransjen

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!