Urimelig angrep på bemanningsbransjen

Publisert

#205

- Bemanningsbransjen er et supplement i bygge- og anleggsbransjen og skal fortsette å være det. Vi er enige i at hovedregelen i norsk arbeidsliv også i fremtiden skal være tradisjonelle permanente stillinger, skriver adm dir Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service.

Fellesforbundet roper om strenge begrensninger. Det vil svekke de seriøse aktørene og gi friere spillerom til dem som ikke følger reglene, fremhever Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. dir. i NHO Service i dagens utgave av Klassekampen .

Innlegget er som følger:

I en kronikk i Klassekampen 20. mars kommer Jørn Eggum og Steinar Krogstad i Fellesforbundet med harde angrep på bemanningsbransjen. Angrepene er tuftet på et feilaktig bilde av bransjen og fremstår som urimelig.

Eggum og Krogstad bygger sitt angrep på en oppfatning av at innleie er regelen heller enn unntaket i deler av byggenæringen og industrien. Dette er ikke situasjonen. I disse bransjene er det fortsatt slik at det er en lav prosent av årsverkene som ytes gjennom bemanningsbransjen.

Det er riktig at det har vært en vekst i innleie til denne bransjen i de senere år. Dette har vært innleie for å dekke produksjonstopper og utvidet innleie med avtale med fagbevegelse på bakgrunn av personellmangel. Bransjens andel av totale årsverk i Norge er rundt én prosent. Etter å ha tatt en gjennomgang av tall fra Byggenæringens Landsforening (BNL) om antall ansatte innenfor dette området og sammenliknet dette med vår bransjestatistikk legger vi til grunn at bemanningsbransjens andel av årsverk innen bygg og anlegg utgjør rundt fem prosent. Dette er riktignok fem ganger mer enn gjennomsnittet for innleie i hele Norge, men fortsatt en lav prosent. Det er selvsagt ulikheter rundt i landet, mellom bedrifter og i løpet av året.

Det er viktig å skille mellom bemanningsbedrifter og underentreprenører. Dette er to vidt forskjellige virksomheter med vidt forskjellige reguleringer.

Bemanningsbransjen er et supplement i bygge- og anleggsbransjen og skal fortsette å være det. Vi er enige i at hovedregelen i norsk arbeidsliv også i fremtiden skal være tradisjonelle permanente stillinger. Det er likevel en forutsetning for et velfungerende arbeidsliv at man har en fleksibilitet og at man gjør det lettere å få tilgang på kvalifisert arbeidskraft. Dette utfordrer ikke de tradisjonelle ansettelsene.

Eggum og Krogstad skriver at dagens regjering gjennom endringene av arbeidsmiljøloven har gitt mer rom for midlertidighet og innleie. Når det gjelder innleie er dette ikke riktig. Det er ikke et utvidet rom for innleie. Endringene som ble gjort åpner for mer midlertidighet på bekostning av innleie. Dette er noe helt annet.

Når Fellesforbundet roper etter ytterligere begrensinger av bemanningsbransjen, så glemmer man at denne bransjen allerede er gjennomregulert. Om man mener at ikke alle følger gjeldende regler, er det feil medisin å be om flere. Det eneste man da oppnår er å svekke de seriøse aktørene og gi friere spillerom til dem som ikke følger reglene. Det viktige, som vi har bedt om flere ganger, er at det settes av flere ressurser til håndhevelse av gjeldende regler.

Bemanningsbransjen er en ressurs i norsk arbeidsliv og bidrar til å skape nødvendig fleksibilitet og tilgang på kvalifisert arbeidskraft, som er nødvendig for å sikre konkurransekraft for norske bedrifter og trygge arbeidsplasser. I stedet for å angripe hverandre håper jeg på at vi i fremtiden kan få til en konstruktiv dialog om innleie til industri, bygg og anlegg.

Fellesforbundet glemmer at bransjen allerede er gjennomregulert. Å be om flere regler er feil medisin.

Anne-Cecilie Kaltenborn,
adm.dir. i NHO Service