NHO Service og Handel

Innhold

Arbeidsmarkedet kjøles ned

Bjørvika

Norsk økonomi kjøles ned i starten av 2019 og Oslo merker dette først. (Foto: ColourBox.com)

De svakeste og første negative bemanningsutsiktene på tre år. Det er prognosen i ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer for første kvartal 2019 som kom i dag.

Sammenlignet med første kvartal 2018 svekkes ansettelsesplanene i fire av fem regioner, og Oslo-området ser ut til å stramme inn mest av alle.

#205

Konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroups har en undersøkelsen der 756 norske bedrifter svarer på om de har behov for å bemanne opp, bemanne ned eller om de har uendret bemanningsbehov i kommende kvartal.

– Bank- og finans og bygg- og anleggsbransjen er viktige bidragsytere for sysselsettingen i Oslo-området. Begge disse sektorene melder om en avdemping i ansettelsestakten, og det kan være grunnen til nedkjølingen vi ser i hovedstaden, sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroups i en pressemelding.

I Oslo er bedriftenes bemanningsutsikter for første kvartal 2019 minus 2 prosent sammenlignet med forrige kvartal. Sammenlignet med første kvartal 2018 viser utsiktene en nedgang på 14 prosentpoeng.

Vest- og Sør-Norge vil øke

De svakeste og første negative bemanningsutsiktene på tre år rapporteres for perioden fra januar til mars, heter det i rapporten. Både i Nord-Norge, Midt-Norge og Øst-Norge er bemanningsutsiktene svakere enn for ett år siden, med en nedgang på henholdsvis 7, 2 og 6 prosentpoeng. Unntaket er Vest- og Sør-Norge, hvor utsiktene er 3 prosentpoeng bedre enn i første kvartal 2018.

Men om tallene for første kvartal 2019 sammenlignes med siste kvartal 2018, avtegner det seg et annet bilde. På dette grunnlaget ser nemlig arbeidsgivere i fire av de fem regionene for seg å ansette flere til neste år - bare i Oslo-området er utsiktene negative.

Sterkest er prognosen for Øst-Norge, med netto bemanningsutsikter på 7 prosent. I Nord-Norge er tilsvarende tall 6 prosent, mens tallet er 5 prosent for både Sør- og Vest-Norge og Midt-Norge.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!