- Bransjen må stramme kraftig inn i sin rekruttering

#205

VIKARER I HELSEVESENET: Even Hagelien påpeker at det med de nye reglene kan bli vanskelig å dekke vikariater i blant annet helsevesenet og i barnehager. Foto: Colorbox.com/Baard Fiksdal.

Grunnet ny regler for innleie av arbeidskraft, vil bemanningsbransjen måtte stramme inn kraftig i sin rekruttering.

Det sier fagsjef for Bemannings og Rekruttering i NHO Service og Handel, Even Hagelien, til Finansavisen.

- Særlig bekymret er man over den rollen bransjen har som inngangsport til arbeidslivet, sier Hagelien til avisa.

Tariffavtale

Det er bare i overkant av en prosent av årsverkene i Norge som ytes gjennom bemanningsbransjen. Dette har ligget konstant siden 2005, og bransjen er ikke i nærheten av å undergrave hovedregelen om fast ansettelse. Likevel stemte KrF – sammen de rødgrønne – for å begrense innleie i alle bransjer i Norge. Dette innebærer blant annet forbud mot såkalte «nulltimerskontrakter» og krav om at det bare er bedrifter som er bundet av en tariffavtale som får lov til å leie inn arbeidskraft.

Rammer mennesker med hull i CV-en

- Bemanningsbransjen har kunnet tørre å satse på folk, selv om de har hull i CV-en eller andre utfordringer. Dermed har veldig mange fått lov til å vise seg frem, sier Hagelien. 

I tillegg til at de nye reglene rammer personer med hull i CV-en, så er det også svært uheldig å begrense innleiemuligheten  til bare å gjelde bedrifter med sentrale tariffavtaler med forbund med innstillingsrett, da dette er et inngrep i organisasjonsfriheten. Under sosialkomiteens høring om saken i slutten av mai, var Hagelien svært tydelig på at en slik begrensning eventuelt kun burde gjelde innenfor bygg og anlegg, da dette er det eneste yrkesområdet innen bemanningsbransjen hvor det har vært en vekst som kan begrunne en slik begrensning.

- Med strengere regler må også bemanningsbransjen stramme kraftig inn i sin rekruttering. Det er ikke noe de har lyst til å gjøre, men noe de er nødt til å gjøre for å sikre forsvarlig drift, sier Hagelien til Finansavisen.

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!