Bemanningsbransjen går bedre

statistikk

Norsk økonomi snudde i 2017 og det merkes i bemanningsbransjen. Bransjen fikk 7,7% vekst sammenliknet med året før, og oppgang for første gang siden 2012.

NHO Service og Handel har siden 2009 hatt et samarbeid med Prognosesenteret om innsamling og databehandling av bransjestatistikk. Kommentarer og analyser vedrørende statistikken og andre spørsmål angående bemanningsbransjen besvares av Even Hagelien, epost: eha@nhosh.no.

Bemanningsbransjen er et barometer på utviklingen i norsk økonomi, både lokalt og sentralt og innenfor de forskjellige segmentene hvor det leveres personell. I de senere år har bransjen i deler av landet vært kraftig preget av nedbemanningene i oljerelatert virksomhet.

Statistikken fra 4. kvartal 2017 viser at arbeidsmarkedet langt på vei er friskmeldt. Stor aktivitet innen enkelte områder genererer mangel på personell og etterspørsel etter bransjens tjenester. Dette ser vi f.eks. innen bygg og lager, logistikk og transport. Samtidig ser vi strukturelle endringer på andre områder som fører til lavere etterspørsel. Dette gjelder innen kontor og administrasjon hvor man over flere år har sett lavere etterspørsel. Siden bemanningsbransjen er et speilbilde på utviklingen i norsk økonomi holdes også andelen av arbeidsmarkedet ganske stabilt. Siden 2005 har denne andelen ligget på rundt 1%.

I 4. kvartal økte bemanningsbransjens aktivitet med 8,5%. På Sør- og Vestlandet som har vært preget av oljenedturen går det nå i riktig retning. På Sørlandet økte aktiviteten med 11,7%. På Vestlandet er det en 10.4% vekst.

Det var i 4. kvartal nedgang i forhold til året før i sju fylker. I resten var det vekst. Særlig positivt er det å se at solgte timer i Rogaland vokste med nesten 36% og at Vest-Agder vokste med mer enn 40%.

På 9 av 13 områder er det vekst forhold til samme kvartal året før. Særlig positiv utvikling var det innen lager, logistikk og transport (+35%) og innen økonomi og regnskap (+26%). Innen kontor og administrasjon fortsetter nedgangen (-12%).

Rapport for 4. kvartal 2017 (pdf)

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!