Ny høring om innleie

#205

Fra Stortingets TV-opptak.

Fagsjef for bemanningsbransjen Even Hagelien la frem hovedpunkter fra NHO Service og Handel da Arbeids- og sosialkomiteen i dag (25.04) hadde høring om "Endringer i arbeidsmiljøloven" (fast og midlertidig ansettelse og innleie fra bemanningsforetak).

Hagelien sa følgende:

•NHO Service og handel er positiv til forslaget til presisering av hva som er å regne som fast ansettelse. Vi opplever den klargjørende uten å være for rigid.Gjennom den politiske prosess som har pågått siste året har vi som bransje innsett at dagens bemanningskontrakt ikke kan videreføres. Vi har derfor satt i gang arbeidet med å utarbeide nye standardkontrakter som oppfyller nye krav.

•Vår største bekymring er at endringen vil gjøre det vanskeligere for de som fra før har størst utfordringer med å få en fot innenfor arbeidsmarkedet.

•Derfor er det viktig og riktig at regjeringen vil åpne for at personer som ansettes for å dekke vikariater hos bemanningsbedriftens kunder kan ansettes midlertidig. Vårt håp var at dette skulle bli mulig i alle tilfeller hvor kunden dekker et midlertidig behov ved innleie og dermed kunne valgt å ansette midlertidig i stedet for å leie inn fra bemanningsbedriften.
Denne bestemmelsen er viktig for flere grupper:
- Det er de som bruker bemanningsbransjen som inngangsport til arbeidslivet. Husk at 40% av de ansatte i bemanningsbransjen kommer fra arbeidsledighet og 20% kommer fra skolebenken.
- Det er tusenvis som har fått muligheten til en fast jobb etter å ha fått vise seg frem for en aktuell arbeidsgiver i et vikariat via bemanningsbransjen. Når det åpnes for midlertidig ansettelse er terskelen lavere for å gi personer som sliter på arbeidsmarkedet en sjanse.
- Det er de som ønsker å påta seg et oppdrag i ny og ne ved siden av studier eller annen jobb men som ikke vil ha en arbeidsplikt.
- Det er arbeidsgivere som må dekke sykefravær eller permisjoner. Jeg vil særlig nevne barnsehager, skoler, helseinstitusjoner, butikker.

Et vikarbyrå er en service til arbeidstakere som kan få hjelp til å finne vikariater og for virksomheter som trenger personell fort for å dekke inn fravær og ikke har tid til å utlyse stillinger eller finne vikarer selv.

At bemanningsbedrifter dekker vikariater har vært lite omdiskutert. Det er klart at et vikariat innebærer et midlertidig behov for innleier. Behovet er vanskelig å forutsi. Ofte vet man ikke om behovet før samme dag, når barnehageassistenten er blitt syk.

Kritikken mot manglende forutsigbarhet blant ansatte i bemanningsbransjen handler ikke om denne gruppen. Det benyttes f.eks. i liten grad tradisjonelle vikariater innen byggebransjen. Husk at 67% av årsverkene i bemanningsbransjen er utleie til andre bransjer enn bygg og anlegg.

Vi merker oss at noen er kritiske til såkalt særbehandling av bemanningsbransjen. Vi vil understreke at adgangen til midlertidig ansettelse i bemanningsbransjen først og fremst er et virkemiddel for å ivareta bemanningsbransjens samfunnsnyttige funksjon som inngangsport til arbeidslivet. Bestemmelsen er viktig for de som trenger en vei inn i arbeidslivet.

Vi mener prinsipielt at det er uheldig å begrense muligheten til å leie inn i §14-12 2 tilfellene (avtale med tillitsvalgte om å kunne leie inn ut over midlertidig behov) til å bare gjelde bedrifter med sentral tariffavtale med forbund med innstillingsrett siden dette er et inngrep i organisasjonsfriheten. Vi mener derfor at en slik begrensning, om den skal innføres, bare bør gjelde innenfor bygg og anlegg. Dette er det eneste yrkesområdet innen bemanningsbransjen hvor det har vært en vekst som kan begrunne en slik begrensning.

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!