Oslo trenger innleie

Even Hagelien er fagsjef for Bemanning og Rekruttering i NHO Service og Handel.

- Et forbud mot innleie vil svekke de seriøse og styrke de som også i dag bryter loven, skriver Even Hagelien i Klassekampen i dag.

Innlegget er som følger:

Finansbyråd Robert Steen i Oslo har et innlegg i Klassekampen (15.01) med tall om bemanningsbransjen som er feil.

Steen hevder at den såkalte Oslo-modellen har bidratt til å bygge ned bruk av innleie. Han viser til Arbeidstilsynet og hevder at 30-40 prosent av arbeiderne på norske byggeplasser er innleide vikarer. Vi har tall som gir et helt annet bilde og som samsvarer med Fafos beregninger. Dette viser at bemanningsbransjen innen bygg står for ca 7% av årsverkene på landsbasis og at man innen bygg i Oslo står for ca 15%. Dette er høyere enn i andre yrkesområder, men langt unna 30-40 prosent. Det understrekes at innleie vil variere i løpet av året og at våre tall baserer seg på et gjennomsnitt og ikke et øyeblikksbilde.

Tilbakemeldingen fra våre medlemmer, som leverer personell i Oslo, er at man i liten grad har merket seg endringer i markedet fra før Oslo-modellen ble innført. Muligens er dette fordi vi representerer ryddige og seriøse bemanningsbedrifter. Når Steen presenterer en andel på 10% innleie på kommunale byggeplasser i Oslo, ligger dette noe under gjennomsnittet som er 15%. Oslo-modellen kan derfor ikke sies å ha ført til en så dramatisk nedgang som man kan få inntrykk av i innlegget fra finansbyråden.

Når det er sagt er vi helt enige med Steen i at det må arbeides systematisk for et seriøst arbeidsliv og at det er utfordringer innen bygg. Seriøse bemanningsbedrifter er viktig inngangsport til arbeidslivet og bidrar til å skape nødvendig omstillingsevne. Dette er særlig viktig innenfor bygg hvor arbeidskraftsbehov er sesongvarierende og mangelen på arbeidskraft er stor.

NHO Service og Handel er en pådriver for at regler må håndheves og at useriøse arbeidsgivere – både innenfor bemanningsbransjen og i andre bransjer må lukes ut – både for å legge til rette for et seriøst arbeidsliv og for å legge til rette for seriøse aktører. Men forbud mot innleie er feil vei å gå. Det vil svekke de seriøse aktørene og styrke dem som også i dag bryter loven. I Oslo-området anslår vi at et forbud vil føre til at 1000 - 2000 mennesker vil miste jobben.
Even Hagelien, fagsjef Bemanningsbransjen i NHO Service og Handel

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!