NHO Service og Handel

Innhold

1 av 4 sliter med mangel på kompetanse

rapport

I 2019 er de tre viktigste grepene for å tiltrekke seg kandidater å tilby en svært konkurransedyktig lønn, fleksible arbeidstidsordninger og være en svært attraktiv arbeidsgiver. 63 % av de spurte selskapene planlegger å rekruttere fast ansatte i 2019. Nyansettelser forventes i hovedsak innen produksjons-, salgs- og IT/teknologiavdelingene.

1 av 4 HR-sjefer sliter med mangel på kompetanse blant ansatte, viser ny undersøkelse fra Randstad.

Vår medlemsbedrift Randstad gir nå ut rapporten "HR-trender 2019". Den gir innsikt i faktorer som påvirker HR- og rekrutteringspraksis i Norge. Rapporten er basert på svar fra HR-ledere i 227 norske selskaper fordelt på ulike bransjer.

- Hva er din største utfordring, er spørsmålet.
- Å få tak i riktig kompetanse, svarer 31 prosent.
- Håndtere mangel på kompetanse, svarer 26 prosent.
- Beholde de dyktigste medarbeiderne, svarer 22,5 prosent.
- Utvikle dyktige ledere, svarer 16,3 prosent.

rapport

– Det er utfordrende å finne de folkene som skal ta oss videre de neste fem årene, sier Jørgen Dammen, teknisk forvalter i eiendomsselskapet Hemfosa.

De som skal ta oss videre

– Det er utfordrende å finne de folkene som skal ta oss videre de neste fem årene, sier Jørgen Dammen, teknisk forvalter i eiendomsselskapet Hemfosa.

 – Vi vet vi skal vokse, og da er det viktig å finne de kandidatene som kan overta en større rolle i løpet av noen år. Vi kan ikke begynne rett på driftsleder-stillingen, vi må begynne med en som ønsker noe mer, men som kanskje ikke er helt klar over det selv.

Bransje-erfaring er blitt mindre viktig

Den formelle kompetansen som kommer fram av CV-en, er heller ikke det viktigste. Det er kandidatenes personlige egenskaper– som samarbeidsevne, engasjement og sosial intelligens, som er avgjørende. Og det er dette norske HR-leder synes er aller vanskeligst å vurdere. Nærmere 35 prosent svarer at det er her de sliter mest i rekrutteringsprosessen.

50 prosent av de som byttet jobb i fjor gjorde det fordi de fikk et bedre tilbud hos en annen arbeidsgiver.

– Om man har lyst, kan man lære seg absolutt alt. Man kan bli en kjempeflink vaktmester selv om man ikke har erfaring med store bygg. Men det at man synger i kor og er en sosial person, taler jo for at man kan bli en ypperlig vaktmester for et av våre bygg. Derfor er det fint å bruke en rekrutteringspartner som kan avdekke ferdigheter som ikke nødvendigvis står på CV-en, sier Dammen.

Unngå feilansettelser

50 prosent av de som byttet jobb i fjor, gjorde det fordi de fikk et bedre tilbud hos en annen arbeidsgiver. Utskiftning av ansatte er den største grunnen for at norske selskaper rekrutterer nye hoder. Ikke bare må selskapene jobbe hardt for å tiltrekkes seg ny kompetanse, de må også jobbe med å rekruttere kompetanse de mister gjennom oppsigelser. Høy utskiftningstakt øker sjansen for feilansettelser.

Se mer i hr-trender 2019

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!