4 av 10 får ikke nok kvalifisert arbeidskraft

bemanning

Bemanning- og rekruteringsbransjen blir trolig meget viktig fremover. Nær 4 av 10 bedrifter sliter med å få tak i kvalifisert arbeidskraft, viser NHO-rapport som kom ut i dag.

Sterk sysselsettingsvekst har ført til manglende tilgang på kvalifisert arbeidskraft, og 38 prosent av bedriftene i NHO-undersøkelsen sier at dette nå er et stort problem.

Mangelen på arbeidskraft er økende, men er ikke veldig høy i historisk sammenheng. Den økende andelen mangel på kvalifisert arbeidskraft må sees i sammenheng med den underliggende konjunktursituasjonen, moderat oppgangskonjunktur over to år. Andre ligningende stemingsundersøkelse, som Norges Banks Regionale nettverk, viser samme økende tendens.

Handel er lunken

Rapporten "Økonomisk overblikk 2/2019" viser at det meste av næringslivet forventer at oppsvinget i norsk økonomi vil fortsette, men i varehandel og reiseliv er stemningen lunken.

Den gode stemningen avspeiler at oppsvinget i norsk økonomi fortsetter. I første kvartal var år/årveksten i Fastlands-BNP på 2,4 prosent, som er godt på linje med den underliggende marsjfarten de to siste årene.

Oljeinvesteringer er motor

NHO kutter prognosen for fastlandsveksten i år til 2,3 prosent fra 2,5 prosent i mars-rapporten. De neste to årene spår NHO en vekst på 2,3 og 2,0 prosent, ned fra henholdsvis 2,4 og 2,3 prosent.

En viktig bidragsyter til veksten er økte oljeinvesteringer, og på bakgrunn av Statistisk sentralbyrås siste investeringstelling justerer vi opp anslått vekst i oljeinvesteringene i år og neste år. Til tross for dette jekkes anslått vekst i fastlandsøkonomien ned til gjennomsnittlig 2,2 prosent for årene 2019-21, to tideler lavere enn sist. Dette er fortsatt over anslått trendvekst, slik at ledigheten ventes å avta noe, til 3,5 prosent neste år.

Se rapporten (pdf)

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!