NHO Service og Handel

Innhold

Epler og pærer om bemanning

hagelien

Bransjedirektør Even Hagelien i NHO Service og Handel.

Kritikerne av bemanningskontraktene bommer, skriver bransjedirektør Even Hagelien i NHO Service og Handel i et innlegg i Frifagbevegelse i dag.

I FriFagbevegelse den 3. september hevder Petter Vellesen fra Oslo bygningsarbeiderforening og Joachim Espe i Rørleggernes fagforening at NHO Service og Handel søker «muligheter for å omgå den innstrammingen i muligheten til å leie inn fra bemanningsbyråer» som skjedde fra nyttår 2019.

Dette er feil.

Det har aldri vært vår intensjon å omgå regelverket. I saken vises det også til en nyhetssak på våre egne nettsider, hvor vi informerer om hovedregelen om innleie fra bemanningsbedrifter på generell basis og i alle bransjer. Hovedregelen er som den har vært siden 2000: Innleie er lov for å dekke midlertidige behov. Dette gjelder på alle områder og er et bærende prinsipp: Dersom en kan ansette noen midlertidig er det også tillatt med innleie. Det være seg ved sykefravær i barnehagen eller ved sesongsvingninger i handelsnæringen.

Byggebransjen er spesiell

En tredjedel av bransjen leverer i dag bemanningsansatte til byggebransjen, og det er i denne sektoren at det tidvis har oppstått problemer som både NHO Service og Handel og Fellesforbundet har jobbet med å løse. I NHO Service og Handel er vi tydelige på at et byggeprosjekt ikke kan anses som midlertidig behov. Adgangen til innleie innen bygg skal normalt følge unntaksregelen i loven hvor det åpnes for innleie til permanent behov dersom det eksisterer tariffavtale med fagforbund med innstillingsrett og lokal avtale med tillitsvalgte. I lys av de nye reglene for innleie er det dette som ligger til grunn for den avtalen NHO Service og Handel inngikk med Fellesforbundet om nye arbeidskontrakter innenfor bygg.

Vil ha økt forutsigbarhet

Vi arbeider nå aktivt for å få på plass de nye kontraktene som er fremforhandlet med Fellesforbundet og for å løfte stillingsprosentene. I NHO Service og Handel stilles det krav om at de nye kontraktene skal tas i bruk innen bygg. Målet er økt forutsigbarhet for ansatte i bemanningsbransjen. 9. september setter vi i gang en kartlegging for å få innsikt i hvordan arbeidet går. Resultatene herfra skal vi dele med Fellesforbundet og sammen håper jeg vi også kan gjennomgå det som eventuelt avdekkes av utfordringer.

Hovedregel og unntak

Alt da de nye kontraktene ble kjent, fryktet Vellesen at arbeidet ikke ville følges opp. Der tar han feil, og blant våre medlemmer er det stort engasjement for å få dette på plass. At han kort tid kan uttale seg så skråsikkert, helt uten å ta innover seg at vi nettopp har avsluttet en av sesongene hvor det oppstår midlertidige behov hos kundene – sommer, vitner om at han nok ikke hadde noe reelt ønske om at utfordringene Fellesforbundet og NHO Service og Handel har jobbet med faktisk skal la seg løse. Det får så være, men å blande det arbeidet som nå gjøres innen byggebransjen med generell informasjon om hovedregelen for innleie generelt i arbeidslivet, er å blande epler og pærer.

 Se også nyhetssak: NHO Service og Handel vil ikke ha krig om bemanningsbransjen

Se også: Slik er reglene for innleie

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!