Svarer Utdanningsforbundet

Dobbeltside i Klassekampen 12. november 2019

Klassekampen fakisimile.

– Om du er ansatt i et bemanningsbyrå, har du mer trygghet og forutsigbarhet enn som direkte ringevikar. Det poenget tror jeg noen hver kan glemme, sier Anne-Cecilie Kaltenborn til Klassekampen.

Bakgrunnen er at Fellesforbundet vedtok på sitt landsmøte i oktober å "jobbe for at bemanningsbransjen i sin nåværende form avvikles". Utdanningsforbundet vedtok på sitt landsmøte i forrige uke: «Midlertidig ansettelser svekker det organiserte arbeidsliv som helhet og fører til stor usikkerhet for lønns­ og arbeidsvilkår for den enkelte arbeidsvilkår. Utdanningsforbundet ønsker en avvikling av bemanningsbyråer».

Kaltenborn tolker ikke Utdanningsforbundets vedtak primært som motstand mot bransjen, men som uttrykk for ønske om bedre bemanning.

– Det virker på meg når jeg leser uttalelsene deres som at det ikke først og fremst er vikarbyråene de ønsker bort, men grunnbemanningen de ønsker opp. Det kan man forstå, men det er et annet spørsmål, sier hun til Klassekampen.

Kaltenborn peker på at bransjen leverer relativt lite til oppvekstsektoren. Kun om lag 6 prosent av utleid arbeidskraft går til oppvekst, og mesteparten av det går til barnehager.

– Det er knyttet til høyt sykefravær. Egentlig viser det i hvilken sammenheng både offentlig og privat sektor er avhengig av vikarbyråer. Det er ved uforutsette og midlertidige behov. Er man mest opptatt av å få offentlig og privat sektor til å gå rundt, og hva som er OK for dem som i en periode tar midlertidig arbeid, gjør bemanningsbyråene en viktig formidlingsjobb. De er forpliktet til å gi forutsigbarhet og har HMS-ansvar, sier hun.

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!