-Bemanningsbransjen hindrer sosial dumping

Publisert

Even Hagelien er direktør for bemanningsbransjen.

-Roald Stykket i Fellesforbundet mener i TA (12.01) at bemanningsbransjen er et uvesen som fører til ulikheter og sosial dumping. Han tar feil, skriver Even Hagelien i Telemarksavisa.

Innlegget fortsetter som følger:
Det er tvert i mot slik at sosial dumping vil øke i omfang i Norge om man fjerner bemanningsbransjen og åpner dørene for utenlandske underentreprenører og selvstendige næringsdrivende, slik man har gjort i Tyskland.

Bemanningsbransjen er gjennomregulert. Det er strenge regler for når man kan leie inn. Om det leies inn til et bygningsprosjekt vil det først og fremst være entreprenører med sentral tariffavtale og lokal avtale om innleie med tillitsvalgte som kan leie inn. Dette fordi slik innleie normalt ikke blir ansett å dekke et midlertidig behov. Det er også tydelige lovfestede rettigheter for personellet som leies inn. De har rett på samme lønns- og arbeidsvilkår som de ville hatt om de i stedet hadde vært ansatt i innleiebedriften. Arbeidstilsynet er satt til å håndheve reglene.

De aller fleste bemanningsbedrifter gjør sitt ytterste for å følge de lover og regler som gjelder for bransjen. I likhet med resten av arbeidslivet finnes det også enkelte aktører som ikke følger spillereglene. Dette er ikke bra for noen, og noe som bemanningsbransjen arbeider for å komme til livs. Det skjer blant annet gjennom Revidert Arbeidsgiver, en ordningen hvor medlemmer i bransjeforeningen jevnlig underlegger seg ekstern revisjon av rutiner og praksis som arbeidsgiver. Man kan ikke generalisere en hel bransje ut fra enkelteksempler.

Bemanningsbedriftene er den eneste bransjen som har lovfestet plikt til å likebehandle. Da er det rart å hevde at bransjen fører til det motsatte. På grunn av mangelen på kvalifisert arbeidskraft er det i dag vanlig at lønnen i bemanningsbransjen er høyere enn man ville fått i innleiebedriften.

Tilgangen på fagfolk innen bygg er svært vanskelig. For at vi skal kunne fortsette med dagens aktivitet er tilgang på utenlandsk arbeidskraft helt nødvendig. Dette bidrar bemanningsbransjen med, selvsagt ikke til fortrengsel for norske fagarbeidere. Vi er helt enig med Fellesforbundet om at satsingen på fagutdannelse må styrkes. Bemanningsbransjen har lenge ønsket å ta rolle som lærebedrifter, men dette har man hittil ikke fått lov til.

Det synes som Stykket tror at en nedleggelse av bemanningsbransjen vil føre til at innleiebedriftene ansetter alle de innleide direkte. Vi tror han tar feil. For det første er det mange av dem som jobber i bemanningsbransjen som ønsker friheten dette gir. Får de den ikke i Norge kan de jo jobbe et annet sted. Etterspørselen etter fagarbeidere er stor i hele Europa. Så er det jo bemanningsbransjen som har nettverket for å finne arbeidstakerne i utlandet. Uten bemanningsbedriften blir det derfor veldig vanskelig å tiltrekke seg fagarbeiderne.

Begrenses innleie fra bemanningsbransjen, må tilgang på arbeidskraft løses på en annen måte. Nærliggende blir da økt bruk av utenlandske underentreprenører. Da beveger man seg inn på et uoversiktlig område uten noe likebehandlingsprinsipp. Risikoen for sosial dumping vil da øke.

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt