-Vi gir folk en viktig sjanse

#205

Lena Vonka er direktør og gründer i bemanningsbedriften Lenas Helsepersonell i Oslo (Foto: Mats Hjelmeland).

Hos Lenas Helsepersonell er nær 7 av 10 som får jobb innvandrerkvinner. Uten hjelp ville de stått langt bak i køen av arbeidssøkere. Eksempler som dette ble løftet frem i Arendal i dag i regi av bemanningsbransjen i NHO Service og Handel.

Opptak fra sendingen

Se her

Bemanningsbransjen rolle i norsk økonomi og arbeidsliv var tema.

-Vi gir folk en viktig sjanse, sa Lena Vonka som er direktør og gründer i den lille bemanningsbedriften Lenas Helsepersonell AS i Oslo.

- Hos oss har vi 67 prosent kvinner med innvandrerbakgrunn. Disse kvinnene havner bakerst i køen av ledige, dessverre, men hos oss får de en mulighet. De får en stillingsprosent og den erfaringen de trenger. De fleste får også fast jobb etter hvert. Vi har konstant behov for nye folk. Mange av dem kommer fra NAV. Ingen av dem ønsker å være NAV-er. De vil jo jobbe, sa Lena Vonka. Hun formidler helsesekretærer som har vært meget etterspurte under korona med oppgaver som  testing og vaksinering.

Maalfrid Brath, Nordisk Regionsjef, ManpowerGroup (tv) og Lena Vonka direktør i Lenas Helsepersonell.

Angrep som er fulle av feil

Maalfrid Brath, Nordisk Regionsjef, ManpowerGroup, kom med et alvorlig hjertesukk:

-Vi som brenner for denne bransjen med et stort hjerte syns det er ille å høre politikere som vil ha oss vekk. Vi blir i disse dager bombardert av kampanjer og angrep fulle av faktafeil. Derfor er det viktig å få frem hva som faktisk er virkeligheten, sa Maalfrid Brath.

Erik W. Jakobsen, Partner, Menon Economics, presenterte en rapport som viser at bemanningsransjen leverer om lag 30.000 årsverk innenfor et bredt spekter av fagområder til store deler av privat næringsliv og offentlig sektor. Dette utgjør mindre enn 2 prosent av årsverkene i norsk arbeidsliv, og andelen har vært relativt stabil de siste 15 årene. Omfanget av bemanningstjenester er med andre ord begrenset, men betydningen er likevel stor.

Bransjen er viktig i distrikts-Norge

-Bransjens verdi er meget stor, særlig i distriktene, sa Erik W. Jakobsen som understreket tre viktige funksjoner som bransjen har.

-Det første er å matche de som tilbyr jobb med de som ønsker jobb. Bemanningsbransjen forenkler og styrker kundenes tilgang på relevant kompetanse. Og de øker jobbmuligheten for arbeidstakerne. Dette er meget viktig i distriktene, der markedene er krevende og jobbmulighetene er få, sa Jakobsen.

-Den andre mekanismen er fleksibilitet. Bransjen gjør det mulig for bedrifter og offentlig virksomhet å skalere etter behov som kan variere med sesong, med oppdragstyper, på grunn av uforutsette hendelser, ferieavvikling, sykefravær og annet. Fleksibiliteten er ikke bare viktig for den enkelte bedrift, men gjelder også på tvers av bransjer, regioner og på tvers av landegrenser. Gode eksempler er reiseliv og næringsmiddelindustri som trenger mye folk i sesongen og lite utenom sesong, sa Jakobsen. Han undertsreket også bransjens evne til å redusere transaksjonskostnader, redusert friksjon i arbeidsmarkedet, ved at folk kommer fortere i jobb enn de ellers ville gjort.

Store svingninger i verftsindustrien

Lars Gørvell-Dahll, bransjesjef i Maritim bransjeforening i Norsk Industri har lang erfaring.

-Jeg har hatt hele mitt yrkesaktive liv i verftsindustrien. Dette er hjørnestensbedrifter på små steder rundt om i landet. Behovene for arbeidskraft svinger her voldsomt. Det er helt umulig å drive skipsverft uten å kunne leie inn bemanning og kompetanse når du trenger det, sa Lars Gørvell-Dahll.

Strengt regulert

Gjennom de siste årene har det skjedd flere innstramminger i regelverket for innleie fra bemanningsselskaper. Bransjen og fagbevegelsen har i samarbeid utviklet nye kontrakter og målsetninger om større stillingsandeler innenfor næringer som bygg. NHO Service og Handel har utviklet sertifiseringen «Revidert arbeidsgiver» som en bransjestandard, som skal garantere høy kompetanse og seriøse arbeids- og lønnsbetingelser.

Menon-rapporten VERDIEN AV BEMANNINGSBRANSJEN (pdf)

Program

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt