Ta en prat med fagforeningene på skipsverftene, Moxnes

Moxnes

Bjørnar Moxnes.

- Bjørnar Moxnes i Rødt generaliserer ut fra enkelteksempler. Det er en dårlig metode, skriver Even Hagelien i avisen iTromsø i dag.

Innlegget er som følger:
Moxnes har et innlegg iTromsø (17.08) som er full av feil. Det er feil at vi i NHO Service og Handel ikke bruker tid på seriøsitetsarbeid i bemanningsbransjen. Moxnes vet at vi har etablert kvalitetsordningen Revidert Arbeidsgiver som krever at alle våre medlemmer hvert annet år må gjennomgå ekstern revisjon av rutiner og praksis som arbeidsgiver.

Moxnes hevder at bransjen legger til rette for sosial dumping. Også dette er en uriktig påstand. Moxnes kjenner til at bemanningsbransjen er strengere regulert enn det meste av arbeidslivet gjennom det såkalte likebehandlingsprinsippet i arbeidsmiljøloven. Dette sikrer at vikarer har minst like god lønn som om de var fast ansatt i innleiebedriften. Dette er et godt innarbeidet prinsipp som bransjen følger.

Moxnes sier at min påstand om at skipsverft vil bli nedlagt og arbeidsplasser vil bli flagget ut om de ikke kan leie inn personell er tøys. Han sier at arbeiderne ikke forsvinner om bemanningsbedriftene blir forbudt. Moxnes bør vite bedre. De fleste skipsverft i Norge befinner seg i distriktene i såkalte tynne arbeidsmarkeder. Behovet for arbeidskraft svinger veldig.

Spesialisert kompetanse blir leid inn i perioder, og drar videre til oppdrag andre steder når jobben er gjort. For at verftene skal være i stand til å ta en kontrakt er man nødt til å kunne bemanne opp på kort varsel. Kompetansen de trenger er ikke tilgjengelig i lokalområdet. Denne rollen tar bemanningsbedriftene.

Alternativet er ikke å ansette spesialisert personell som vil gå permitterte store deler av året. Uten å kunne leie inn er ikke skipsverft i distrikts-Norge i stand til å vinne oppdrag og da vil de heller ikke overleve. Da forsvinner distriktsarbeidsplassene.

Om Moxnes ikke forstår dette, oppfordrer jeg ham til å lese rapporten som Menon Economics har skrevet om bemanningsbransjens verdi og kanskje også snakke med fagforeningene på verftene.

Se Menon-rapporten

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt