Arbeidstilsynet med ros av bemanningsbransjen

Nyhet, Bemanning og rekruttering

Publisert

Sondre Varpe i Arbeidstilsynet. Foto: Skjermdump/Fafo.

Sondre Varpe, seniorinspektør i Arbeidstilsynet, er tydelig på hvilket inntrykk de foreløpig har gjort seg av bemanningsbransjen etter at de fikk utvidet tilsynsmyndighet.

Torsdag 3. mars arrangerte Fafo seminaret "Vil innleieforbud løse problemene for bygningsbransjen?". Innleie av arbeidskraft er beskjedent, men det har likevel fått mye politisk oppmerksomhet de siste årene.

Arbeidstilsynet fikk i 2020 utvidet tilsynsmyndighet. I dette prosjektet går oppgaven ut på å kontrollere at innleie fra bemanningsforetakene er lovlig og om de innleide likebehandles med fast ansatte. På onsdagens seminar gikk Sondre Varpe, seniorinspektør i Arbeidstilsynet, gjennom hvilke erfaringer de har gjort seg så langt.

- Vi har gjort noen tilsyn og vi har hovedsakelig begynt med bemanningsbyråene. Inntrykket generelt er at vi har møtt en bransje som er ganske flinke på å etterleve likebehandlingsprinsippet, sier Varpe fra scenen.

Arbeidstilsynet skal i prosjektet blant annet kontrollere:

  • Etterlevelse av likebehandlingsreglene (nytt påleggspunkt).
  • Innhold i arbeidsavtalene (med fokus på angivelse av arbeidstid).
  • Avklaring av ansvarsforhold med innleier når det gjelder HMS.
  • Kontroll med samlet arbeidstid til de utleide arbeidstakerne. 
  •  Utbetaling av overtidstillegg.

- Vi ser at områdene vi trodde vi skulle finne uhumskhet, så ser vi at bemanningsbransjen også kan være de beste arbeidsgiverne. De er flinke, de tar vare på de ansatte, sier Varpe, men påpeker at de  også har funnet useriøse bedrifter.

- Men kanskje det som er litt overraskende, er at når vi finner de som er svake, de som for eksempel ikke kan språket og som ikke forstår HMS-en, så er det kanskje bemanningsbyråene som tar ansvar og strammer opp innleierne. Bildet er kanskje ikke så svart/hvitt som man får inntrykk av den politiserte debatten, sier Varpe.

Se hele seminaret her.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt