Utvidet innleieadgang for tariffbundne bedrifter

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen har kommet med en viktig presisering om tariffbundne bedrifters mulighet for å benytte innleie.

Stortingsrepresentant Anna Molberg (H) har bedt statsråden om å gi en pedagogisk og oversiktlig forklaring på gjeldende krav for tariffbunden virksomhet til å inngå avtale om innleie fra bemanningsforetak med tillitsvalgt. Svaret viser at arbeidsministeren har en annen forståelse av 50-prosentkravet enn det Arbeidstilsynet har lagt til grunn i sin veiledning og tilsynspraksis.

I virksomhet bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett kan arbeidsgiver og tillitsvalgte "som til sammen representerer et flertall av den arbeidstakerkategori innleien gjelder", inngå skriftlig avtale om tidsbegrenset innleie som går lenger enn adgangen bedrifter uten tariffavtale har til slik innleie.

Arbeidstilsynet har lagt til grunn at flertallskravet innebærer at minst 50 prosent av arbeidstakerne tillitsvalgte representerer må være medlem i et fagforbund. Det betyr at dersom et mindretall av den arbeidstakerkategorien bedriften ønsker å leie inn er organisert, kan tillitsvalgte ikke inngå slik innleieavtale.

Arbeidsministeren presiserer imidlertid at det ikke er nødvendig å være organisert for å kunne representeres av tillitsvalgt.

Hun skriver: "At den tillitsvalgte må representere et flertall av den arbeidskategori innleien gjelder, innebærer ikke et krav om at minst 50 prosent i samme arbeidstakerkategori må være organisert i en fagforening. Tillitsvalgtbegrepet i arbeidsmiljøloven er ikke begrenset til å forstås snevert som bare representanter for arbeidstakere som er organisert i tradisjonelle fagforeninger/fagforbund; det kan også være tale om valgte representanter for arbeidstakere uten organisasjonsmessig tilknytning."

NHO Service og Handel forstår dette slik at tariffbundne bedrifter kan inngå innleieavtaler med tillitsvalgte også uten at flertallet av den relevante arbeidstakerkategorien er medlem i et fagforbund.

Hele det skriftlige spørsmålet med svar finner du her

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt