Svært krevende for bemanningsbransjen

Mann

Bransjedirektør Even Hagelien med dyster statistikk for 1. kvartal. Foto: Moment Studio

På de fleste felt er aktiviteten bemanningsbransjen sterkt påvirket av restriksjonene på innleie som ble innført i 2023. Både solgte timer og omsetning faller betydelig i 1. kvartal 2024. Dette viser statistikk som NHO Service og Handel presenterer i dag.

1. kvartal 2024
Bemanningsbarometeret
Utvikling i bemanningsbransjen

Se her

I første kvartal sank arbeidstimene i bemanningsbransjen med 25 % i forhold til året før. Samtidig sank omsetningen med 17,5 %. At omsetningsfallet er lavere enn fallet i aktivitet har sammenheng med inflasjon og sammensetningen av segmenter i bransjen.

- Det er nedgang i alle yrkesområder unntatt ett. Det er verdt å merke seg at både innleie til bygg og anlegg og til handel faller med hele 60%. I dette kvartalet faller også innleie til helsevesenet (-5,6%). Her har nok stort politisk fokus på helseinnleie hatt negativ betydning, sier bransjedirektør Even Hagelien.

- På den annen side vokser innleie til industri og produksjon med ca. 13% i solgte timer og 32% i omsetning. Dette viser altså både vekst i aktivitet og prisstigning. Innen dette segmentet er det høy tariffdekning og all innleie her skjer basert på lokale avtaler om innleie som er inngått med tillitsvalgte, sier Hagelien. Industri og produksjon har nå blitt det største segmentet innen bemanningsbransjen, sier han.

43 prosent ned i Innlandet

Ser vi på aktiviteten per fylke er det nedgang i hele landet unntatt i Møre og Romsdal og Telemark. Størst nedgang er det i Innlandet (-43%), Vestfold (-37%) og Oslo (-33%).

I 1. kvartal sto medlemmene i bransjeforeningen for 0,9% av arbeidstimene i Norge, noe som er det laveste nivået vi har sett siden 2006. Bransjeforeningen representerer ca. 80% av den tradisjonelle bemanningsbransjen og Fafo anslo for noen år siden at totalprosenten av årsverk ytt via bbransjen var på mellom 1,7- og 1,9%. Basert på bransjestatistikken for 1. kvartal legges det til grunn at prosentandelen av årsverk ytt av bransjen har falt med 25% siden da. Det betyr at totalandelen av årsverkene som er ytt av bemanningsbransjen i dag er ca 1,4%.

Se rapporten her (pdf)
Se sammendrag

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?