En reddende engel

Sammen har de suksess på Hønefoss: Mona Britt Nyhus (t.v) og Kirsten Strand Korgerud i Vikarhjelpen. (Alle foto: Baard Fiksdal).

3.000 jobber har forvunnet i løpet av få år på Ringerike. – Det tøffeste vi har opplevd siden vi startet bemanningsbyrå for 30 år siden, sier Kirsten Strand Korgerud i Vikarhjelpen på Hønefoss.

Norske Skog og en rekke andre store arbeidsplasser har forvunnet eller er drastisk redusert. Bemanningsbransjen er naturlig nok sterkt berørt.

- I dårlige tider blir vår bransje ekstra viktig. Som en liten bemanningsbedrift er vi svært engasjert i hver enkelt vikar og er kreative i jakten på å finne nye muligheter. Det er dette pågangsmotet vi lever av, sier Kirsten Strand Korgerud som har vært nødt til å redusere virksomheten og som nå har 20 vikarer i sving.

Et godt eksempel på pågangsmot er Mona Britt Nyhus (50) som har jobbet for Kirsten i flere perioder. Monas bestefar kjøpte en korn-gård på Sokna i 1952. Hun har overtatt gården, men det er vanskelig å få særlig lønnsomhet ut av driften.

- Jeg har regnet ut at i beste fall tjener jeg 17 kroner timen og får ut 60-70.000 kroner netto i året av gårdsarbeidet. Det er ikke rare greiene, forteller Mona. Hun har derfor tatt arbeid andre steder, blant annet jobbet for Biltilsynet og vært butikksjef hos Felleskjøpet. For noen år siden fikk hun en kontorjobb hos en sjokolade- og godteriimportør. Det trivdes hun dårlig med.

Smerte
- Jeg trivdes ikke med arbeidsoppgavene og jeg slet også med en kronisk betennelse i en fot som ga meg store smerter, sier Mona. Hun og Kirsten satte seg sammen for å lete etter en løsning.

- Det er ganske mange foretak på Hønefoss som driver med regnskap. Disse har behov for flinke folk. Mona hadde lyst til å jobbe med dette og vi kom frem til at hun derfor kunne ta en bachelorgrad i økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Buskerud (HiBu), samtidig som hun jobbet for oss, forteller Kirsten.

Mona slo til og jobber 40 prosent deltid for Kirsten i to år. Hun kjørte lønninger og tok seg av administrative oppgaver hos Vikarhjelpen ved siden av skolearbeidet. I juni 2014 var hun ferdig utdannet.

Bratt læringskurve - Jeg har hatt en bratt læringskurve i økonomi. Jeg liker å jobbe med tall. Det har vært flott å kunne ta en slik utdannelse i godt voksen alder, sier Mona.
Mens mange andre sliter med å finne ny jobb på Ringerike har hun null problemer. Mona får oppdrag via Kirsten hos Økonomihuset og det leder til fast ansettelse. Hun har dessuten fått seg en samboer som tar seg av gårdsdriften på Sokna. Livet smiler.
- Det er utrolig gøy at det går bra med Mona. Det er veldig mye energi i denne damen. Hun har høy arbeidsmoral, null fravær og er artig å jobbe sammen med, sier Kirsten. Hun har for det meste hatt medarbeidere som blir værende i Vikarhjelpen i lang tid.

- Å drive innen bemanning er meget personlig. Vi blir knyttet tett sammen, sier Kirsten. Hver fredag sender hun alle sine medarbeidere et oppmuntrende dikt på epost. Hun har også en langt framskreden evne til å servere kake og ros. Det gjelder å holde humøret oppe. I dårlige tider.