NHO Service og Handel

Innhold

Kuttet matsvinn 13 prosent

Nyhet, Næringspolitikk, Kantine, Handel

Publisert

mat

Matvett har utviklet en matsvinnkalkulator slik at bedriftens matsvinn vises i kroner og CO2, og det er mulig å sammenligne seg med resten av bransjen. (Foto: ColourBox.com)

Matsvinnet falt 13 prosent i 2015-17 og fortsetter å gå ned, viser årsrapport fra Matvett. 79 bedrifter fra matindustri, dagligvare, servering og kantiner har siden juni 2017 forplikter seg til å jobbe med tiltak i egen bedrift og i samarbeid med andre, viser oversikt fra Matvett.

Om Matvett

Matvett er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn og samarbeider på vegne av bransjen med myndigheter og forskningsmiljøer. Alle som produserer, selger og serverer mat i tillegg til forbrukerne, kaster mye mat som kunne vært spist, det vi kaller matsvinn. Matbransjen står for en tredel av det som kastes, mens det er forbrukerne som kaster mest. Både av hensyn til økonomi, miljø og ressursutnyttelse er det viktig å få redusere matsvinn.

Mer

Matvett er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn og samarbeider på vegne av bransjen med myndigheter og forskningsmiljøer.

Årsrapport fra Matvett viser at matsvinnet fortsetter å gå ned. Kartlegging viser at det ble kastet 385.000 tonn mat fra matindustri, dagligvarehandel, hotell, kantine og hos forbruker i Norge i 2017. Det representerer ca. 73 kilo per innbygger. Matsvinnet er redusert med 13 prosent fra 2015-2017 for store deler av matbransjen. Dette kommer i tillegg til de 14 prosentene som ble oppnådd i 2010 -15. For første gang reduseres også klimafotavtrykket og det økonomiske tapet i takt med matsvinnet, med henholdsvis 10 og 8 prosent. Verdien på matsvinnet som er kartlagt er på 21,9 milliarder kroner. Klimabelastningen tilsvarer 1,35 millioner CO2-ekvivalenter eller to prosent av det nasjonale utslippet.

Slik var Matvettåret 2018 (pdf)

Matsvinnkalkulator

Bruk opp-leksikon

Måltidsplanlegger

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!