NHO Service og Handel

Innhold

Matsentralen Norge vant bærekraftprisen «Årets håndtrykk»

Nyhet, FDV, Kantine

Publisert

Prisutdeling

Prisen ble delt ut under Aftenpostens klimakonferanse denne uken. (Foto: Storebrand)

"Årets håndtrykk" er Storebrands bærekraftpris og deles ut til aktører som gir en hjelpende hånd for å løse klodens klimautfordringer. Denne uken ble Matsentralen Norge hedret.

Matsvinn i Norge:

  • Matsvinnet var på 385.000 tonn i 2017:
  • 98.897 tonn (34%) i matindustrien
  • 5.953 tonn (2%) i grossistleddet
  • 51.212 tonn (13%) i dagligvarehandel
  • 9.578 tonn (3%) i hotell og kantiner
  • 224.004 tonn (58%) Husholdninger

Matsentralen metter sultne mager med mat som ellers ville blitt kastet, og sparer planeten for tonnevis av utslipp i samme slengen. Prispengene på 500.000 kroner vil bety at det spares 125 tonn mat fra å havne i søpla og i stedet ender som 250.000 måltider til folk som lever i en vanskelig situasjon. I tillegg spares miljøet for 375 tonn CO2-utslipp.

Matsentralen Norge er paraplyorganisasjonen for alle landets matsentraler. I skrivende stund er det fem matsentraler, men i løpet av de neste tre månedene dukker det opp ytterligere tre. Matsentralene redder overskuddsmat fra matvarebransjen og gir den videre til organisasjoner som jobber med vanskeligstilte. Dermed bidrar de til et mer bærekraftig samfunn med mindre CO2-utslipp, reduksjon av matsvinn og færre sultne mager.

– Matsentralen gir mat, mennesker og miljø en ny sjanse. Prispengene betyr at vi sparer 125 tonn mat fra å havne i søpla og i stedet ender som 250.000 måltider til mennesker i en vanskelig situasjon. Samtidig sparer vi miljøet hele 375 tonn CO2-utslipp, sa Cristiano Aubert fra Matsentralen da han mottok prisen fra konsernsjef Odd Arild Grefstad på Aftenspostens klimakonferanse i går.

Nettverket av matsentraler mottar overskuddsmat fra grossister, men har også et prosjekt for å redde overskuddsmat fra dagligvarehandel og kantiner. Dette er bransjer i NHO Service og Handel som er engasjert i redusert matsvinn, gjennom en avtale som ble signert av fem departementer og en rekke bransjeorganisasjoner i 2017.

Mer om vår satsing for å bekjempe matsvinn
Mer om Matsentralen

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!