NHO Service og Handel

Innhold

Klikk og hent presiseringer og "en eller to-meteren"

Nyhet, Handel

Publisert

nyhetsbrev

Et nytt nyhetsbrev fra handel er nå tilgjengelig på web.

Handelsnæringen er nå stengt i hele 70 kommuner etter covid-forskriften 5A. Dette da myndighetene ser dette som et viktig tiltak for å forhindre samling av mennesker, og derigjennom å begrense smitten. Fortsett den gode jobben dere gjør med å følge anbefalinger og regler, og bruk smittevernsveileideren for detajhandelen. Det er viktige bidrag for en gjenåpning den 12. april.

Presiseringer til "Klikk og hent"

Covid-forskriften tillater at butikker kan holde åpent for avhenting av forhåndsbestilte varer - klikk og hent. Helsedirektoratet har nå presisert på sin hjemmeside hvordan klikk og hent skal praktiseres:

"Butikker og varehus kan holde åpent for avhenting av forhåndsbetalte bestilte varer når det er etablert smittevernfaglig forsvarlige løsninger for utlevering av varene.

Butikken/varehuset kan bare holde åpent for avhenting av varer. Det vil si at:

  • kunder ikke kan plukke ut varer fra hyllene.
  • kunder ikke kan prøve varer, ta mål, tilpasninger eller lignende i butikken.
  • butikken ikke kan selge varer på utsiden av butikklokalene.

Varen kan ikke bestilles i selve butikken eller varehuset, men må bestilles på nett, telefon eller lignende. Kravet til forhåndsbetaling innebærer at:

  • kunden må betale før utlevering av varen (med debet/kredittkort på nett, med vipps eller lignende), eller
  • kunden har påtatt seg en betalingsforpliktelse for varen før utlevering av varen og betaler for eksempel en faktura som butikken utleverer sammen med varen."
Fremdeles krav om en meters avstand i butikk (og ikke to meter)

Den siste oppdateringen fra myndighetene om at en-meteren har blitt til en to-meter, gjelder IKKE for handelsnæringen.

For butikker er det bekreftet av Helse- og Omsorgsdepartementet at det fremdeles er krav om å tilrettelegge slik at alle kunder skal kunne holde 1 meters avstand, som en del av den pliktige smittevernsforsvarlige driften for å kunne holde åpent. Maksimalt antall kunder i butikk skal altså fremdeles beregnes ut fra 1 meters avstand så her er det ingen endring.

Myndighetene har forøvrig en anbefaling når det gjelder informasjonen til kunder, hvor det bør anbefales at kundene holder to meters avstand. Med andre ord: om dere har plakater ved inngangen til butikk kan dere skrive at kundene oppfordres til å holde to meters avstand til andre.

Les mer på Helsedirektoratets hjemmeside.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt