Oppdatering om korona og handel

Nyhet, Næringspolitikk, HMS, Handel

Publisert

munnbind

Matbutikker, som får holde åpent, inkluderer kiosker, helsekost og andre som i hovedsak omsetter matvarer. NHO Service og Handel har arbeidet politisk for at disse skal kunne holde åpent under nedstengningen i Oslo-regionen som startet lørdag og søndag.

Lørdag ble handel stengt ned i 10 kommuner i Oslo-regionen og søndag ble listen utvidet med 15 kommuner. I de 15 kommunene kan butikker som ikke er en del av kjøpesenter holde åpent. Butikker i kjøpesenter er stengt også i de 15 kommunene.

I en pressemelding skriver Regjeringen at tiltakene i de 15 såkalte randsonekommunene varer fra midnatt natt til mandag 25. januar til og med 31. januar.

De 15 kommunene er: Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Horten, Lier, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Marker, Nittedal, Rakkestad, Rælingen, Råde og Skiptvet.

Følgende kan holde åpent

Følgende butikker kan holde åpent i tillegg til matbutikker, apotek og bensinstasjoner i både de 10 kommunene og de 15 randsonekommunene:

 • Utsalgsteder for dyrefor og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr
 • Salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon
 • Lager- og grossist-delen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende
 • Bandasjister
 • Optikere
 • Vinmonopolet
 • Definisjonen av matbutikker inkluderer også kiosker, helsekost og andre som i hovedsak omsetter matvarer.
Antallsbegrensning

Retningslinjene i Oslo fremhever at butikker, kjøpesentre og andre utsalgssteder skal sørge for at det ikke er flere til stede i lokalene enn at det kan holdes minst to meters avstand. Tillatt antall kunder i lokalet skal beregnes ut fra størrelsen på lokalet. Det skal om nødvendig gjennomføres vakthold for å sikre at kravet etterkommes. Bruk av munnbind er påbudt.

Kompensasjon

NHO oppdaterer løpende sine sider når det gjelder kompensasjon og permisjon, herunder lønnspliktperiode og varslingsplikt for de som har behov for det. Vi anbefaler å logge inn på Arbinn Alle som nå får et omsetningsfall på minst 30 % som følge av nedstengningen kan søke kompensasjon. For januar og februar er kompensasjonsgraden 80 %. For mer detaljer om ordningen, se mer på Arbinn.

Permittering

Den uforutsette situasjonen som har oppstått som følge av de pålegg som er gitt 23. januar, tilsier at den særlige regelen om permittering med frist på 2 dager kommer til anvendelse for de bedrifter som nå rammes av påleggene og på grunn av dette har saklig grunnlag for å permittere ansatte. Les mer på Arbinn.

Lønnsplikt for arbeidsgiver er 10 dager. Arbeidsgiver ansvarer altså for 2 + 10 dager totalt ved permittering. Dette kan bli endret.

Diverse avklaringer
 • Arbeidsreiser er definert som nødvendige reiser. Også når dette innebærer å krysse kommunegrense.
 • Barnehager og skoler som har stengt eller redusert åpnings- eller oppholdstid, skal sørge for tilbud til barn og elever under 12 år, som har minst én forelder ansatt i samfunnskritisk funksjon eller andre kritiske virksomhetsfunksjoner. Se liste over samfunnskritiske funksjoner.
 • Butikkansatte kan utføre forefallende arbeid i butikk i perioden det er stengt. Butikken skal være stengt for publikum. Det minnes om hjemmekontor så langt det er praktisk mulig.
 • "Click & Collect" – løsninger, som ikke finner sted i butikken, er tillat. Dersom dette forutsetter at butikken må holdes åpen vil det ikke være adgang for slik ordning.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt