Julehandel vs. overforbruk: Kan vi oppnå balanse?

Publisert

– Pandemien minnet oss på at varehandelen har en viktig samfunnsfunksjon. Den forsyner forbrukerne med mat, utstyr og annet som de har bruk for, sa Kaltenborn innledningsvis i debatten. Foto: Elin Lothe Haga

– Det er mange ansvarlige bedrifter og forbrukere som ligger foran politikerne når det gjelder å endre samfunnet i mer bærekraftig retning. Vi trenger både en håndverkrenessanse, politisk handlekraft og konkurranse på like vilkår, mente Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. direktør i NHO Service og Handel, under Framtiden i våre henders debatt om Black Friday og overforbruk.

Adm. direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn sammen med leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.

Det nærmer seg jul, og på fredag er det Black Friday: Tilbudenes dag.

I den anledning inviterte Framtiden i våre hender til debatt på Kulturhuset denne uken.

Temaet var overforbruk, og panelet bestod av Anja Røyne som er fysiker, forsker og forfatter, Jon Bjartnes som er politikkansvarlig i Verdens naturfond, Camilla Gramstad som er bærekraftsjef i Elkjøp, Johan Hermstad Reinertsen som er politisk leder i Framtiden i våre hender, og Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. direktør i NHO Service og Handel.

– Vi trenger andre incentiver

I fjor slo Black Friday-salget alle tidligere rekorder, med en total omsetning på 3,6 milliarder kroner. Vi shoppet for 2,5 millioner i minuttet denne dagen, og Framtiden i våre hender beskriver Black Friday som en årlig feiring av forbruk og lave priser. NHO Service og Handel minnet om at varehandelen samtidig er leverandøren som dekker befolkningens behov, og at både innkjøp og julehandel er legitimt:

– Pandemien minnet oss på at varehandelen har en viktig samfunnsfunksjon. Den forsyner forbrukerne med mat, utstyr og annet som de har bruk for, sa Kaltenborn innledningsvis i debatten.

Samtidig må vi håndtere at vi totalt sett har utviklet et forbruk som ikke er bærekraftig over tid. Flere av paneldeltakerne påpekte at det først og fremst er politikerne som har et ansvar. Endringen må skje på systemnivå. Dette er Kaltenborn enig i:

– Det er mange ansvarlige bedrifter og forbrukere som ligger foran politikerne når det gjelder å endre samfunnet i mer bærekraftig retning. Om vi skal klare å legge om til en sirkulærøkonomi og -tankegang, har vi behov for en håndverkrenessanse, og incentiver som går i riktig retning, slik som å fjerne eller redusere moms på gjenbrukte varer og materialer. Næringslivet er ikke negativ til nye forretningsmodeller, så lenge det skjer med konkurranse på like vilkår mellom bedriftene, sa Kaltenborn.

2022: Et krevende år

Selv om Black Friday er et svært synlig kick-off for julehandelen, er det også viktig å huske på situasjonen næringslivet er i akkurat nå, understreket hun videre.

– Etterdønninger etter pandemi, krig og inflasjon har satt spor i oss alle, og her i Norge snakker vi da særlig om økonomiske konsekvenser. Ukens begivenhet gir butikkene en mulighet til å gå fra røde til sorte tall og beholde ansattes arbeidsplasser, og forbrukerne kan få det de trenger til en rimeligere pris, var blant poengene hun løftet frem under debatten.

Du kan se debatten i sin helhet her.

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!