- Ulike barn har ulike behov

Publisert

#205

- Enetiltak settes i et ufortjent dårlig lys, understreker Morten Nybakk. (Foto: Colorbox.com).

I et innlegg i Dagbladet tar Morten Nybakk et oppgjør med at en tragisk hendelse blir direkte knyttet opp mot en modell som årsaksforklaring.

Innlegget i Dagbladet

Morten Nybakk er leder av bransjeutvalget for barn og ungdom i NHO Service.  Han skriver som følger:

Det er svært uheldig at en tragisk hendelse blir direkte knyttet opp mot en modell som en årsaksforklaring. 5 7. august skriver Dagbladet en artikkel med tittelen "Advarer mot barnevernets enetiltak".

Det er viktig at barnevernets ulike behandlingsmodeller til enhver tid blir evaluert og videreutviklet, men det er svært uheldig at en tragisk hendelse blir direkte knyttet opp mot en modell som en årsaksforklaring. Dette gir en forenklet forklaring på en kompleks og tragisk hendelse, og setter enetiltak i et ufortjent dårlig lys.

Spørsmålet om vi skal ha institusjoner, nå enetiltak, kommer med jevne mellomrom. Til tross for dette er de der fortsatt og kommer til å være der i framtida.

Ungdom som blir plassert utenfor hjemmet i institusjoner plasseres hovedsakelig i grupper. De som av ulike årsaker ikke kan nyttiggjøre seg av et gruppetiltak plasseres i enetiltak.

Fordelen med denne behandlingsmodellen er færre voksne, økt personaltetthet, større rom for relasjonsbygging, mulighet for raske endringer/fleksibilitet, mindre fare for smitteeffekt og tettere oppfølging ved behov. Denne modellen er på mange måter det nærmeste man kommer en familieliknende modell hvis man først må få hjelpen via et institusjonstilbud.

Undertegnede synes følgende gir en mer hensiktsmessig debatt i søken etter Barnets beste: Føringer iht. fag, økonomi, politikk og ideologi, samt fokus på tildelte ressurser, hybridmodeller, anbudsordninger, kjøpsmodeller og psykiatri.

Mange av medlemsbedriftene har enetiltak som en av mange behandlingsmodeller. Erfaringen er at dette er et svært nyttig supplement, da mange ungdommer ikke kan nyttiggjøre seg av den tradisjonelle gruppemodellen. La oss heller finne behandlingstiltak som er i samsvar med barnets behov og fokusere på å få tildelt nok ressurser til å løse oppgaven.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: