Må jobbe bedre med å vurdere risiko

Publisert

Arbeidstilsynet har gjort 171 tilsyn i barnevernet. Mer enn halvparten av institusjonene har fått beskjed om å jobbe bedre med å forebygge at ansatte utsettes for vold og trusler.

NHO Service organiserer institusjoner innen barnevern i Norge. 
- Denne rapporten er viktig for alle som vil jobbe forebyggende, sier Mara Reklev som har ansvar for bransjen  i NHO Service. 

Rapporten viser at det er flest mangler knyttet til arbeidsgivers vurdering av risiko for vold og trusler ved alenearbeid.

Tilsynene er gjennomført i offentlige og private barnevernsinstitusjoner, og formålet har vært å bidra til å redusere forekomsten av vold og trusler i barnevernet.

Risikoen for vold og trusler i arbeidslivet øker. Ansatte i barnevernet er en særlig utsatt gruppe. I følge tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt oppgir om lag 41 prosent blant vernepleiere og sosialarbeidere at de det siste året har vært utsatt for vold eller trusler på arbeidsplassen. Nærmere 13 prosent oppgir at de har vært utsatt for vold som ga synlige merker.

Undervurderer risikoen
– Min viktigste beskjed til barnevernsinstitusjonene er at de må bli bedre til å vurdere risikoen ved alenearbeid. Det må til for at de skal klare å ivareta de ansattes sikkerhet på en god måte, sier direktør Trude Vollheim Webb Arbeidstilsynet, til tilsynets nettsted.

Erfaringene fra tilsyn er at institusjonene vet at alenearbeid skjer, men at flere av institusjonene overser alenearbeid som en potensiell risiko.

Det kom også fram i tilsynene at alenearbeid i noen tilfeller er å foretrekke av miljøterapeutiske hensyn, at grunnbemanningen gjør det vanskelig å unngå alenearbeid og at alenearbeid i noen institusjoner er lagt inn i turnusen.

Forbedring siden tidligere tilsyn
Inntrykket fra tilsynene er at det generelt sett jobbes godt med forebyggende HMS-arbeid i institusjonene, og at det er store og positive endringer sammenliknet med tilsyn tidligere. Bevisstheten om vold og trusler er høy, men det er likevel fortsatt utfordringer knyttet til vold og trusler i institusjonene. Flere ansatte opplever at arbeidsmiljøet ikke får nødvendig oppmerksomhet fordi internkontroll, risikovurderinger og avvik knyttet til beboerne prioriteres.

Trakassering skal registreres
Det er store variasjoner i hvordan systemene for avvik brukes. Noen institusjoner har gode rutiner for å melde og følge opp avvik. I andre tilsyn avdekket Arbeidstilsynet at det er en underrapportering av uønskede hendelser. I noen institusjoner er avvikssystemet godt kjent, men uønskede hendelser blir likevel ikke registrert, fordi det er uklart for de ansatte hva som er avvik. Arbeidstilsynets erfaring er at det hender at trakassering, grov ordbruk og emosjonell belastning blir sett på som noe ansatte i barnevernet må regne med.

Skal ikke tåle vold
– Ingen skal tenke at de skal tåle vold, trusler og trakassering i jobben sin. Arbeidsgivere må gjøre alt som gjøres kan for å beskytte sine ansatte. Det kan være vanskelig å unngå problemet helt, men mye kan likevel gjøres, både for å redusere risikoen og konsekvensene dersom en situasjon skulle oppstå, sier Trude Vollheim Webb.

Arbeidsgiver må sørge for en kultur på arbeidsplassen der vold og trusler ikke aksepteres, og der slike hendelser rapporteres. Det er viktig å vite mest mulig om hendelsesforløpet. Hva skjedde og hvordan kunne det skje – dette er viktig å vite for å forebygge flere liknende hendelser. 

Hovedfunn etter 171 tilsyn: 

  • Arbeidstilsynet har funnet avvik i mer enn halvparten av tilsynene og har varslet pålegg om å gjøre forbedringer i arbeidsmiljøarbeidet.
  • Fire av ti må jobbe bedre med å vurdere risiko knyttet til alenearbeid
  • Nesten tre av ti har mangler når det gjelder kartlegging, risikovurdering og iverksetting av nødvendig tiltak generelt. 

 Les hele rapporten her: Tilsyn med barnevernsinstitusjoner - Oppsummeringsrapport (.pdf)

Slik kan vold og trusler forebygges

  • Kartlegg potensielle farer i arbeidet og vurder risikoen knyttet til disse. Dette innebærer også å vurdere sannsynligheten for at de oppstår og konsekvensene som følger
  • Iverksett tiltak for å forebygge farlige situasjoner og for å begrense skadeomfanget dersom farlige situasjoner likevel skjer. Disse tiltakene må baseres på kartleggingen og risikovurderingene som er gjort.
  • Gi ansatte opplæring i hvordan de skal håndtere vold og trusselsituasjoner og repeter jevnlig. Sørg for en kultur der vold og trusselhendelser rapporteres og håndteres.

Se Arbeidstilsynets nye veileder om vold og trusler for mer informasjon om hvordan forebygge, håndtere og følge opp vold og trusler.

Vold og trusler i forbindelse med arbeidet (.pdf)

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: