-Økonomiske hensyn skal ikke være styrende i barnevernet

Publisert

Maria Reklev er fagsjef for barnevern NHO Service og Handel (Foto: Baard Fiksdal).

-Norsk barnevern er helt avhengig av tillit, skriver fagsjef Maria Reklev i dagens VG.

Kronikken er som følger

Norsk barnevern er helt avhengig av tillit i arbeidet med en av de viktigste oppgavene i samfunnet: Å ivareta barn som trenger beskyttelse og hjelp til en trygg og god oppvekst.

Vi i NHO Service og Handel organiserer nesten alle private bedrifter i det statlige barnevernet i Norge, mens forholdene som VG omtaler i sin viktige artikkel (14/1) i stor grad handler om aktører i det kommunale barnevernet. Våre bedrifter har lang erfaring, og leverer tjenester med høy kvalitet. De tilbyr omsorgstjenester med botilbud for barn og unge som av ulike grunner ikke kan bo hjemme.

Våre medlemmer kan hjelpe til å skaffe plass i institusjon eller fosterhjem raskt, slik at barn slipper å vente i midlertidige boløsninger eller i hjemmene de må flytte fra. Barn og unge får færre akutte flyttinger. Nærhet til hjemmene skaper tilhørighet og varighet over tid. Disse tiltakene er en helt nødvendig forutsetning for et godt offentlig barnevern i Norge. Rundt tre prosent av barna i Norge får tiltak fra barnevernet, og behovet er økende. Mange er innom barnevernet i kortere perioder, og i løpet av hele barndommen har nesten 1 av 10 fått bistand og oppfølging fra barnevernet.

Vi mener helt klart at det er problematisk at personer med egeninteresse også forvalter oppgaver som kan imøtekomme nettopp denne egeninteressen. Det eneste som må være styrende for tiltak i barnevernet er barnets beste. Økonomiske og ressursmessige hensyn skal ikke være styrende i de vedtak som fattes. Det skal ikke være tvil om hvilke begrunnelser som ligger bak et vedtak.

Vi mener også at personer som blir ansatt innenfor barnevernet må være åpne om sin tilknytning til private firmaer. Det må da være lederes ansvar å vurdere eventuelle tilknytninger opp mot vedkommendes arbeidsoppgaver og rolle. Det må understrekes at det er mange oppgaver innenfor det offentlige barnevernet som ikke nødvendigvis vil innebære utfordringer med dobbeltrolle. Et eksempel på dette er fosterforeldre i familiehjem som mellom periodene som familiehjem er miljøarbeider på en institusjon. Det er også tilfeller der miljøarbeidere ikke får en full stilling enten i det offentlig eller det private og supplerer med jobb.

NHO Service og Handel, ønsker velkomment et samarbeid med offentlige myndigheter slik at alle arbeidsforhold og oppdrag er transparente. Vi arbeider for at vår bransje er seriøs, ryddig og et godt supplement til det offentlige barnevernet slik at barnevernet stadig blir bedre for de det faktisk dreier seg om - barnet selv.

Flere av våre bedrifter har en klausul i sine arbeidskontrakter om at ansatte ikke kan påta seg lønnet eller ulønnet arbeid eller verv for andre som kan komme i konflikt med arbeidsgiver. Kanskje det kan være en løsning også for kommunene i deres ansettelseskontrakter?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: