NHO Service og Handel

Innhold

-Ville ikke overlevd hvis profitt var målet

Nyhet, Helse og velferd

Publisert

#205

Under overskriften "Ville ikke overlevd hvis profitt var målet" har Anne Cecilie Kaltenborn, adm. dir. i NHO Service, en replikk i dagens Aftenposten.

Innlegget er som følger:
Er det riktig å lage marked av skattefinansierte velferdstjenester, spør Tove Karoline Knutsen (Ap) 15. mai.

Svaret er at private bedrifter og institusjoner hver dag leverer helse- og omsorgstjenester av dokumentert god kvalitet på vegne av stat og kommune. Bedriftene er ofte preget av gründerånd og stort engasjement for å gjøre en forskjell for pasienter og brukere. Behandlingsleddet innen helse er arbeidsintensivt og marginene ofte beskjedne. Kommune og stat setter alle kravene til både bemanning, kompetanse og hva den private leverandøren skal få betalt.

Det er derfor ikke mulig å ha «sugerør» i felleskassen, slik Knutsen hevder. De virkelige «velferdsprofitørene» er brukerne og pasientene som får valgmuligheter og kvalitetstjenester, samt kommunene som får mer velferd for knappe ressurser.

Omtrent all næringsvirksomhet i Norge drives innenfor aksjelovens bestemmelser. Dette gir åpenhet og innsyn og regnes som gullstandarden innen driftsformer. Selvsagt er det variasjoner i marginer og fortjeneste, fordi bedrifter driver flere typer tjenester. Men at helsebedrifter klarer å skape arbeidsplasser fordi de leverer god helse og omsorg og dermed skaper skatteinntekter til vår felles velferd, kan umulig være et problem?

Hvis Knutsen er interessert, vil hun finne mange eksempler på god behandling og pleie, tjenesteutvikling og nyvinninger innenfor norske helsebedrifter i dag, skapt av mennesker med oppriktig engasjement for å gjøre en forskjell for andre mennesker.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!