NHO Service og Handel

Innhold

- NSF vil at vi skal gi opp vår anledning til å forhandle våre egne tariffavtaler

Nyhet, Lønn og tariff, Helse og velferd

Publisert

#205

UMULIG Å INNFRI KRAVENE FRA NSF: Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, og NSF-leder, Eli Gunhild By, hos TV 2 Nyhetskanalen torsdag. Foto: Skjermdump/TV 2

Norsk sykepleierforbund (NSF) vil ha en blåkopi av kommunenes minstelønnssatser. Det betyr at NSF vil at NHO Service og Handel skal gi opp sin anledning til å forhandle egne tariffavtaler.

Torsdag 25. oktober gikk NSF til streik etter at meklingen med NHO Service og Handel ikke førte fram. 56 sykepleiere er i streik. Syv av våre medlemsbedrifter er berørt.

Torsdag denne uken deltok Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, på TV 2 Nyhetskanalen for å fortelle hvorfor NHO Service og Handel ikke kan godta kravene til NSF.

- Setter et viktig prinsipp på spill

- For øyeblikket er det ikke noen åpenbar løsning på konflikten med NSF. Det er noe NHO Service og Handel og jeg syns er forferdelig trist. NSF vil i praksis at vi skal gi opp vår anledning til å forhandle våre egne tariffavtaler. Dette fordi NSF vil ha en blåkopi av kommunenes minstelønnsstige. Den norske modellen har alltid hvilt på at det offentlige forhandler for det offentlige, og det private for det private. Derfor setter NSF et viktig prinsipp på spill når de sier at vi ikke skal få lov til å forhandle selv, sier Kaltenborn.

- I denne streiken er NSF opptatt av minstelønnssatsene, men vi har forskjellige systemer og tariffavtaler i offentlig og privat, og det skal man ha lov til å ha. Når det kommer til minstelønnssatser, så er det slik at de aller fleste får mer lønn enn minstelønnssatsene indikerer. Derfor blir det helt feil å vise til at det er den reelle lønnen, sier Kaltenborn.

Mangel på sykepleiere

Statistikk som er utviklet på bakgrunn av lønnsdata fra KS og NHO, viser at sykepleiere i NHO Service og Handel-bedrifter ligger i snitt over de kommunalt ansatte sykepleierne, enten de har to, ti eller enda flere år bak seg (https://www.nhosh.no/jus-hjelp/lonn-og-tariff/dokumenter/sammenlikning-av-lonn-mellom-private-og-offentlige-innen-helse-og-velferd/).

- Det som vi er enige om er at i Norge i dag er det mangel på sykepleiere. Det er noe NSF har brakt høyt opp på agendaen, og det er en veldig viktig sak. Nettopp på grunn av det, så er det slik at sykepleiere i dag er i manko. De kan velge selv hvor de vil jobbe. Da faller det på sin egen urimelighet å si at de private institusjonene og bedriftene som har sykepleiere med våre tariffavtaler er dårlige avtaler. Da ville det vært umulig for de å rekruttere folk, sier Kaltenborn.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!