NHO Service og Handel

Innhold

Kreftforeningen: - Alvorlig syke mennesker kan ikke brukes som forhandlingskort

Nyhet, Lønn og tariff, Helse og velferd

Publisert

#205

BEKYMRET: Anne Lise Ryel (til venstre), generalsekretær i Kreftforeningen. Foto: Ingvild Vaale Arnesen/Kreftforeningen

Flere går hardt ut mot Norsk sykepleierforbunds (NSF) streikeuttak.

Tidlig torsdag morgen ble det brudd i meklingen mellom NHO Service og Handel og NSF. 56 sykepleiere – fordelt på syv medlemsbedrifter – gikk ut i streik 25. oktober, til tross for at NSF fikk et bedre tilbud enn det man ellers har fått i årets lønnsoppgjør.

- Uhørt dersom streiken går utover behandlingen

NSF står for streikeuttaket, og de har ansvar for at ikke liv og helse settes i fare. Men flere er bekymret over konsekvensene av uttaket. Haukeland pasienthotell må blant annet stenge dørene grunnet streiken.

- Det er uhørt dersom streiken går utover behandlingen til alvorlig syke mennesker. Å få utsatt kreftbehandling kan være kritisk, og i verste fall føre til dårligere prognose, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, til Dagsavisen.

- Alvorlig syke mennesker kan ikke brukes som forhandlingskort i en diskusjon i arbeidslivet, sier hun til avisen.

Ved Haukeland pasienthotell er syv av åtte sykepleiere tatt ut i streik. Ved Åstveit Helsesenter er 16 av 19 sykepleiere tatt t i streik.

- Jeg kan ha sympati med de streikende, men har store utfordringer med å se forsvarligheten med å ta ut så mange sykepleiere hos oss i streik, sier Tone Kallekleiv, som er institutsjonsleder på Åstveit Helsesenter til Bergensavisen.

- Vil kunne oppstå fare for liv og helse

Askjell Utaaker, direktør for drift/teknisk divisjon ved Haukeland universitetssykehus, forteller at på kreftavdelingen oppleves situasjonen som ganske dramatisk.

- Vi snakker i praksis om sykehuset største sengepost. Her får vi kapasitetsproblemer fra første dag. Konsekvensen er at diagnostikk og behandling må utsettes og det vil kunne oppstå fare for liv og helse, sier han til Bergens Tidende.

- Uansvarlig

NHO Service og Handel strakk seg langt i forhandlingene, og NSF takket nei til et bedre tilbud enn det man ellers har fått i årets lønnsoppgjør.

- Norsk sykepleierforbund fikk i løpet av meklingen tilbud om et bedre oppgjør enn det privat sektor forøvrig har fått. Til tross for dette velger NSF å gå ut i streik. Dette er vanskelig å forstå, sier direktør for arbeidsliv Sigbjørn Mygland i NHO Service og Handel.

- Flere av bedriftene som rammes av streiken driver tverrfaglig rehabilitering av mennesker som er i en sårbar situasjon. De fortjener ikke en ytterligere påkjenning. NSF skyver nå syke og behandlingstrengende foran seg i et forsøk på å oppnå betydelig mer enn det alle andre grupper har sagt ja til i årets lønnsoppgjør. Dette er noe vi ser på som uansvarlig, og vi beklager sterkt overfor de uskyldige som rammes, sier Mygland.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!