NHO Service og Handel

Innhold

- Vi må omfavne proffentlig

Nyhet, Helse og velferd

Publisert

#205

Elisabeth Mortensen, direktør i Humana omsorg og assistanse, og Gyri Krogh, virksomhetsleder i Hammerfest kommune.

Hammerfest kommune og Humana omsorg og assistanse har hatt stor suksess med samarbeid. Kommunen legger ikke skjul på at de er helt avhengig av å kjøpe tjenester fra private for å levere gode tjenester til sine innbyggere.

- Vi er en kommune med et stort areal og befolkningen er spredt. Vi har store utfordringer knyttet til rekruttering, fagmiljøer og kompetansebygging. Vi har utfordringer med å finne kompetente folk når sårbare mennesker trenger hjelp, sier Hyri Krogh, virksomhetsleder i Hammerfest kommune.

Hammerfest og Humana omsorg og assistanse var to av eksemplene som ble trukket fram som vellykkede eksempler på samarbeid under NHOs arrangement "Proffentlig – samarbeidet mellom private og offentlige tjenester" under Arendalsuka.

Har kompetanse

På spørsmål om hva som hadde skjedd dersom Hammerfest kommune ikke hadde anledning til å kjøpe tjenester fra Humana omsorg og assistanse, svarte Krogh konsekvent:

- Da skal jeg si det på godt nordnorsk; da spiser fanden fluer. Vi har avhengig av å kjøpe tjenester fra private. De har kompetansen på plass og de har stabiliteten på plass. Samtidig følger vi i kommunen tett opp, sier hun.

- Samarbeidet fungerer veldig godt for oss og vi ønsker å videreføre dette. Det handler om å øke kvaliteten på tjenestene til innbyggerne. Det er det som teller, sier Krogh.

Til stede under arrangementet var også Hans Jacob Sundby, eier og daglig leder av Læringsverkstedet, Kirsten Jensen, fysioterapeut i Falck Helse/Raskere frisk, Kristin Mosfjeld Rosen, rådgiver i Kristiansand kommune, som alle har gode erfaringer med proffentlige løsninger. I tillegg fikk Margret Hagerup, stortingsrepresentant for Høyre, og Kari Henriksen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, fremmet deres synspunkt på proffentlige løsninger.

- Viktig å synliggjøre hva de private bidrar med
Margret Hagerup, stortingsrepresentant, Høyre

Margret Hagerup, stortingsrepresentant, Høyre

- Jeg syns Krogh beskriver det bra. Det handler om kvalitet, det er det som teller. Det er viktig å synliggjøre hva de private bidrar med. Vi trenger velferdsinnovatører. Jeg har barn som en dag skal bli gamle. De skal ha et godt tilbud og det klarer vi ikke hvis vi ikke kan omfavne ordet proffentlig. Vi skal finne de gode løsningene sammen nå og i fremtiden, sier Hagerup.

- Vi vet at de eldre vil utgjøre en stadig større del av befolkningen, det blir færre yrkesaktive per pensjonist, flere vil trenge hjelp til å leve med kroniske sykdommer og behovet for helsetjenester vil øke. I Norge har vi svært gode tradisjoner for samarbeid mellom det offentlige og det private om å løse samfunnets utfordringer. Vi må fortsette å utvikle dette samarbeidet fremover. Samarbeid gjør en forskjell. Den forskjellen trenger vi virkelig nå, sier Mari Sundli Tveit, direktør for område politikk i NHO.

Les mer om proffentlig her.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!