NHO Service og Handel

Innhold

-Byrådslederen i Oslo tar feil

Nyhet, Næringspolitikk, Helse og velferd

Publisert

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel

Anne-Cecilie Kaltenborn, NHO Service og Handel

- Det er fremdeles slik at privatdrevne sykehjem scorer høyere på kvalitet, skriver Anne-Cecilie Kaltenborn, leder av NHO Service og Handel i Aftenposten i dag.

Innlegget fortsetter som følger:

Raymond Johansen, byrådslederen i Oslo, skryter i Aftenposten 3. desember av å ha «brutt privatiseringslinjen» og «valgt å bygge opp en sterkere offentlig eldreomsorg, med høyere kvalitet og bedre lønns- og arbeidsvilkår [...].»

Her er tre områder hvor han tar feil:

Kvalitet. Det er fremdeles slik at privatdrevne sykehjem scorer høyere på kvalitet, ifølge Oslo kommunes egne kvalitetsindikatorer. Dette kom senest frem i rapporten «Kvalitet ved sykehjem i Oslo 2016 - 2018» fra Rambøll.

Lønns- og arbeidsvilkår. Private sykehjem følger landsdekkende tariffavtaler. Til tross for at Oslo kommune er lønnsledende i landet, er de private likevel konkurransedyktige på lønns- og arbeidsbetingelser. Våre medlemmer har heller ikke de samme rekrutteringsproblemene som Oslo kommune har.

I forlengelsen av dette: Fagdekning. Oslo kommunes egne tall fra så sent som september 2019 viser at private sykehjem har en gjennomsnittlig fagdekning på 84,6 prosent, mot 74 prosent i det kommunale (tall for august).

Betyr dette at det kun er private som burde drive sykehjem? Nei.

Men vi bør fortsette med velferdsmiks i Oslo. Det har gitt gode tjenester av høy kvalitet, som også har vært kostnadseffektive. Dette blir ikke mindre viktig i årene som kommer.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!