NHO Service og Handel

Innhold

Arbeiderpartiet på sidelinjen

Nyhet, Næringspolitikk, Helse og velferd

Publisert

Tre ledere

Ole Erik Almlid (NHO), Roald Gulbrandsen (Abelia) og Anne-Cecilie Kaltenborn (NHO SH).

Før i tiden sto Arbeiderpartiet i front når ny velferdspolitikk skulle utformes. Nå er partiet i ferd med å sette seg selv på sidelinjen, skriver Ole Erik Almlid (NHO), Roald Gulbrandsen (Abelia) og Anne-Cecilie Kaltenborn (NHO SH) i Dagsavisen.

Innlegget fortsetter slik:
De kommende tiårene vil demografiske endringer øke behov for velferdstjenester av høy kvalitet, samtidig blir statens inntekter fra olje og gass mindre. For å nå ambisjonen om å skape tjenester som er gode for innbyggerne, arbeidsplasser som er trygge og ordninger som er bærekraftige over tid har vi tatt til orde for det vi kaller velferdsmiks.

Dette sier Arbeiderpartiet nei til.

I Dagsavisen 5. september sier Jonas Gahr Støre at «Velferdsmiks er høyretriks», og underkjenner dermed hvilke aktører som tar til orde for et velferdsforlik: Ideelle virksomheter la grunnstenene lenge før staten kom på banen og kommunen var oppfunnet. Kommersielle aktører har hjulpet til med å få full barnehagedekning og å løse flyktningkrisen i 2015-2016.
I stedet for å ta utfordringen viser Støre til den påståtte bleieskandalen i Sverige. Denne ble siden avslørt som feilaktig, og førte til offentlig beklagelse fra Fagforbundets søsterorganisasjon i Sverige.

Som tidligere helseminister burde Støre vite at det kan skje feil like ofte i offentlig regi som i privat. Når kommunene samarbeider med private er dette lettere å gjøre noe med. Det er noe av grunnen til at fagdekningen i private sykehjem ofte er høyere enn i kommunale. Selvsagt finner vi gode eksempler der kommuner gjør alt i egenregi også. Når kvalitet og kostnadseffektivitet måles sammen, har likevel to av tre kommuner som kommer ut med toppscore, levert tjenester i samarbeid med private.
Som leder av Ap og forsvarer av trepartssamarbeidet burde Støre kjenne til at medlemmer i NHO har tariffavtale, fremforhandlet på samme måte som i offentlig sektor. Lønnsnivået har lenge vært konkurransedyktig med KS, og etter mellomoppgjøret i forrige uke er gjennomsnittslønningene for sykepleiere også på nivå med tilsvarende i lønnsledende Oslo kommune.

Vi trenger et offensivt Arbeiderparti med på laget om vi skal nå felles ambisjoner for fremtidens velferd. Derfor bør Jonas Gahr Støre ikke avvise et velferdsforlik.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!