NHO Service og Handel

Innhold

Begge har vært psykisk syke – nå hjelper de andre: Vil etablere «safe house»

Nyhet, Helse og velferd

Publisert

#205

EN DRØM: Ingunn Øye (til venstre) og Maria Totlandsdal er to av pådriverne for å etablere safe house. Med seg på laget har de også Incita, som driver Hurdalsjøen Recoverysenter.

Ingunn Øye og Maria Totlandsdal har vært inn og ut av psykiatrien hele livet, men etter oppholdet på Hurdalsjøen Recoverysenter endret alt seg. Nå hjelper de andre med psykiske utfordringer og jobber for å etablere «safe house».

- Jeg tror et «safe house» kan være avgjørende for om folk overleverer eller ikke, sier Maria Totlandsdal.

Allerede i tidlig tenårene fikk Totlandsdal sitt første møte med psykiatrien.  Hun ble tvangsinnlagt på lukket avdeling og tungt medisinert.

Flyktet fra Norge

- Jeg var en dypt deprimert, selvskadende og angstfylt tenåring. Jeg gjorde opprør mot det meste. Da jeg ble tvangsmedisinert opplevde jeg mange skremmende bivirkninger. Det ble umulig for meg å fortsette på for eksempel skole, fordi jeg var for tungt medisinert, sier hun.

- På et tidspunkt var det så mye tvangsinnleggelser og tvangsmedisinering at jeg valgte å flykte fra Norge, legger hun til.

Målet for flukten var et «safe house» i Tyskland.

- Jeg var livredd for tvangsmedisineringen, og følte meg krenket. Jeg måtte flykte fra systemet, sier hun.

- Tillit under ansvar

Et «safe house» er et senter tilrettelagt for mennesker med psykiatriske utfordringer. Her kan man komme når som helst på døgnet, der medarbeiderne, som selv har erfaringer med psykiatrien, er tilgjengelige for å bistå. På senteret er det overnattingsmuligheter, mat og trygge omgivelser uten medisinering for personer som gjerne frykter psykiatrien.

- Et slikt tilbud vil vi skape for å trygge mennesker. Det skal være et tilfluktsted, eller et godt asyl, som betyr beskyttelse. Det er et sted man får tillit under ansvar, sier Ingunn Øye.

Øye har i likhet med Totlandsdal lang erfaring med psykiatrien. Hun karakteriserer seg selv som en svingdørspasient, og har tilbragt store deler av sitt voksne liv på skjermede enheter.

- Jeg har fått de fleste diagnoser som finnes i de medisinske lærebøkene. Dette medfører også mye tvangsmedisinering, noe som har gjort stor skade på kroppen min, sier hun.

Medisinfri behandling

Både Øye og Totlandsdal startet i fjor behandling ved det medikamentfrie psykiatriske sykehuset, Hurdalsjøen Recoverysenter. De tilbyr tverrfaglig recovery-basert behandlingsprogram for mennesker med psykiske helseutfordringer. De hjelper blant annet pasientene med å trappe ned bruken av medisiner.

- Da jeg kom hit hadde jeg med meg en trillekoffert med medikamenter, men nå har jeg trappet ned. 17. mai skal jeg ta min siste sprøyte. Da skal jeg flagge og feire friheten, sier Øye.

- På Hurdalsjøen har jeg begynt å bygge opp tilliten til mennesker igjen. Det var det som var mest ødelagt hos meg; mangel på tillit til andre mennesker, sier Totlandsdal.

- En drøm som blir virkelig

De er nå en del av recoverypilotene ved Hurdalsjøen Recoverysenter. Pilotene er personer som får – eller har fått - behandling ved sykehuset. De er med på å arrangere aktiviteter, sosiale sammenkomster og kurs for andre beboere på sykehuset.

LES OGSÅ: Lyttet til pasientene - skapte det første medisinfrie psykiatriske sykehuset

 

De har tett dialog med ledelsen på Hurdalsjøen, og et «safe house» har lenge vært på ønskelisten over bidrag som de mener bør komme på plass.

- «Safe house» skal være et sted for mennesker som er på flukt fra omstendighetene i sitt eget liv. Her skal de finne mennesker, som selv har erfaring med psykiatrien, å snakke med. Hvert enkelt menneske er forskjellig, men det viktigste er å formidle trygghet til de som kommer, sier Øye.

- Det skal være et sted med gode og trygge opplevelser. Du skal bli akseptert for den du er, og bli forstått som et menneske, ikke bare en diagnose, sier Totlandsdal.

- «Safe house» er en drøm som blir virkelig. Jeg skulle ønske det var tilgjengelig da jeg flyktet, at jeg hadde en garanti for at jeg var trygg, sier Totlandsdal.

LES OGSÅ: Nesten like mye innovasjon hos behandlingsbedrifter som i helseindustrien

Vil bidra

Når og hvor et «safe house» kommer på plass, er ennå ikke klart. Planleggingen er helt i startfasen, men Incita, som driver Hurdalsjøen Recoverysenter, er villig til å finansiere et slikt tilbud.

- Vi ønsker å gjøre det recoverypilotene sier. Det er et kjempestort behov for et «safe house», og vi vil legge til rette for det, sier Ole Andreas Underland, gründer og daglig leder av Incita.

Fakta om Hurdalsjøen Recoverysenter:
 • Tverrfaglig recovery-basert behandlingsprogram for mennesker med psykiske helseutfordringer, uten bruk av medisinering.
 • Behandlingen består av sunt kosthold, trening og gruppebasert undervisning i Illness Management and Recovery (IMR).
 • Hver pasient jobber mot personlige mål. Målene kan bli endret underveis.
 • Alle søknader om behandling må gjennom spesialisthelsetjenesten.
 • Kostnadene for behandlingen blir dekket av Helfo dersom du har henvisning fra en spesialist.
 • Helfo koordinerer og følger opp institusjoner som er godkjent for ordningen fritt behandlingsvalg. Rettighetserklæring skrives av psykologspesialist eller psykiater som jobber i spesialisthelsetjenesten.
 • Hvert opphold varer i minst fire måneder og opp til seks måneder når det nødvendig.
 • Alle medarbeiderne har medleverturnus, noe som betyr at de jobber og bor på sykehuset i uke, deretter har de fri ei uke. 
 • Alle pasientene har en psykolog eller psykiater som har behandlingsansvaret. De koordinerer og veileder behandlingen under oppholdet.
 • Halvparten av de ansatte har personlige erfaringer med psykiske lidelser, enten som pårørende eller at de selv har vært syk.
 • De har 35 plasser.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!