NHO Service og Handel

Innhold

Kontroll er sikret

Nyhet, Næringspolitikk, Helse og velferd

Publisert

Furulund

Torbjørn Furulund, bransjedirektør for helse i NHO Service og Handel

Helene Bank i For Velferdsstaten får svar om kontroll av private tjenesteleverandører, i Klassekampen i dag.

Innlegget er som følger
Helene Bank i For Velferdsstaten hevder i Klassekampen 5. juli at private tjenesteleverandører ikke er underlagt samme krav om å følge forvaltningsloven, offentlighetsloven og arkivloven og at kommunene derfor mister kontroll og innsyn. Det er riktig at disse lovene ikke gjelder for andre enn statlig og kommunal forvaltning. De gjelder heller ikke for ideelle aktører, som Bank unnlater å nevne.
Det er imidlertid helt feil når Bank fremstiller det som om all kontroll og innsyn forsvinner når private helse- og omsorgsvirksomheter leverer tjenester til det offentlige som en del av det lovpålagte offentlige finansierte helse- og omsorgstilbudet. Dette følger av at den offentlige oppdragsgiveren kan kreve innsyn fra leverandøren i det som er nødvendig for å imøtekomme offentligheten, for eksempel medienes rett til innsyn i tjenestene (kommunal/privat og ideell). Private leverandører i avtale med det offentlige må dokumentere bemanning, forsvarlig behandling av pasientopplysninger og journalsystemer, avvikshåndtering, og en rekke andre krav med nøyaktige det samme lovverket som hvis tjenesten skulle vært utført av kommunen.

Torbjørn Furulund, bransjedirektør for helse i NHO Service og Handel

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!