NHO Service og Handel

Innhold

Styrken i fellesskapet for voldsutsatte barn: - Hvem er det som opprettholder tabuene?

Nyhet, Helse og velferd

Publisert

#205

Kristin Stokke (fra venstre), Maria Reklev og Anders Dovran.

Da ideen om å starte Stine Sofie Senteret ble sendt ut på høring til ulike institusjoner, var det en del skepsis knyttet til at barn skulle treffe andre barn som hadde opplevd vold. Etter tre år i drift, viser det seg at det er akkurat dette som er hovedmotivasjonen til at familier søker seg til senteret.

Stine Sofies Stiftelsen ble etablert etter de brutale drapene på Lena (10) og Stine Sofie (8) i Baneheia i Kristiansand. Ada Sofie Austegard, mor til Stine Sofie, og Bente Bergseth, som selv har opplevd vold i barndommen, opprettet stiftelsen for å blant annet sikre rettssikkerheten til barn som utsettes for vold.

I 2011 fikk Ada Sofie ideen om å opprette et senter for voldsutsatte barn. Etter flere år med hardt arbeid fra alle ansatte i stiftelsen, åpnet senteret dørene for første gang i 2016.  Dette er verdens første kurs- og mestringssenter for volds- og overgrepsutsatte barn og unge.

Møter likesinnede 

Onsdag arrangerte NHO Service og Handel og Stine Sofie Senteret et arrangement med fokus på styrken i fellesskapet for voldsutsatte barn.

- Stine Sofie Stiftelsen er et sted der barn kan treffe andre barn som har vært utsatt for vold eller overgrep. Man er ofte alene med en slik type historie. Selv om det er et betydelig antall barn som har denne type erfaring, så er de i mindretall. Men hos oss får de ei uke der de er i flertall, sier Kristin Stokke, daglig leder ved Stine Sofie Senteret. 

- Da det ble sendt høring om å opprette senteret til ulike institusjoner, så var det skepsis til at barn skulle treffe andre barn med samme erfaringer. Det var såpass mye skam knyttet til det, men vi ser faktisk at dette er en av grunnmotivasjonene for å søke seg hit. Da tenker jeg: Hvem er det som opprettholder disse tabuene, spør Stokke. 

Stine Sofie Senteret sender ut oppfølgingsundersøkelse til deltakerne. Her stiller de blant annet spørsmål om problemene har blitt verre eller bedre etter oppholdet.

- Det er 99 familier som har svart på undersøkelsen. Vi får inn flere, men dette gir en indikasjon. Nesten 70 prosent mener at barnets problemer har blitt litt eller veldig mye bedre. Utfordringene er der fortsatt, men det er lettere å leve med, sier Anders Dovran, psykolog ved Stine Sofie Senteret. 

- Vi trenger dere

- Å forstå at du ikke er alene. Det at du ser at det er flere som meg. Det å oppleve å være normal i en unormal situasjon. Det å slippe ensomheten og tabuer kan være så viktig. Jeg vet dette. Jeg har vært der, sier Maria Reklev, bransjedirektør for helse og velferd i NHO Service og Handel. 

- Man snakket ikke om vold den gangen. Det var en hemmelighet som skal bevares innenfor husets fire vegger. De fire veggene ble trange og full av frykt, ikke minst ensomhet. Hadde jeg bare visst at det var andre som meg. Vi har kommet lengre enn den gangen, men har vi kommet langt nok? Vi trenger dere, Stine Sofie Senteret. Takk for det dere gjør, meddeler Reklev fra scenen.

Stine Sofie Senteret og NHO Service og Handel har et godt samarbeid, der de blant annet arrangerte en sommerleir for barnevernsbarn i år.

- Medlemsbedrifter, ansatte og NHO Service og Handel som landsforening er veldig glade for samarbeidet med Stine Sofie Senteret, og dette samarbeidet ønsker vi å utvide i fremtiden, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!