Første sykehjem med lhbt+avdeling i Sverige

Nyhet, Helse og velferd

Publisert

åpner sykehjem for skeive

Foto: Frösunda Äldreomsorg / Elisabeth Ohlson Wallin.

I neste uke åpner helse- og omsorgsselskapet Frösunda dørene til Sveriges første sykehjem med en lhbt+avdeling. Det skjer på Hanveden sykehjem.

En halvtimes kjøretur utenfor Stockholm ligger Hanveden, et sykehjem med omsorgsboliger. Her åpner nå Sveriges første lhbt+avdeling for eldre – og de første beboerne flytter inn i midten av september. Lhbt er en forkortelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Det er et samlebegrep for disse minoritetsgruppene. Mer om Hanveden Vård- och omsorgsboende.

Frösunda har avtale med Stockholm, Haninge, Huddinge, Upplands Väsby, Nynäshamn, Täby og Ekerö. Det gjør at innbyggere i disse kommunene med rett på sykehjemsplass på sikt kan få velge seg til en lhbt-avdeling. Det privateide Frösunda Omsorg er eid av norske Kristian og Roger Adolfsen.  De starter opp tilbudet i samarbeid med RFSL. Dette er den svenske foreningen for homoseksuelles, biseksuelles, transpersoners, queeras og interseksuelle menneskers rettigheter.

Sykehjemmet i Hanveden åpner et åpent og inkluderende bomiljø hvor du kan være akkurat som du er. Er du homofil, biseksuell, transkjønnet, interseksuell person eller føler du bare en sterk forbindelse til lhbt-verden - her er alle velkomne. Med stikkordene åpenhet, sikkerhet og fellesskap som rettesnor, skapes kvalitativ omsorg og omsorg i henhold til dine behov og ønsker, heter det i en pressemelding fra Frösunda.

Unikt

- Dette blir et unikt og inkluderende bomiljø hvor alle kan være seg selv hundre prosent. Vi vil tilby omsorg for en oversett gruppe eldre i Stockholm-regionen, sier operasjonsleder Jane Lundvall i en pressemelding.

Hanveden i vestlige Haninge er et topp moderne sykehjem, bygget i 2016 med 54 leiligheter fordelt på seks avdelinger.

hbt-sertifisert» personale

Beboerne på regnbueavdelingen vil tas hånd om av et såkalt «lhbt-sertifisert» personale. Alle ansatte, inkludert vikarer, må gjennomføre et obligatorisk kurs i regi av Sveriges forbund for homofile, biseksuelle, transpersoner og skeives rettigheter (RFSL).

Interessen for opplæringen for den nye avdelingen er stor.

- Responsen har vært over forventning og vi er glade for at alle ansatte jobber mot det samme målet. Vi har alle forutsetninger for å skape et unikt bomiljø der alle føler seg inkludert og velkommen, sier Jane Lundvall.

#205

De ansatte ved regnbueavdelingen må gjennomføre et obligatorisk kurs før de får tiltre stillingene. Foto: Frösunda Äldreomsorg / Elisabeth Ohlson Wallin.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt