Skattefradrag på hjemmetjenester har gitt 30.000 nye arbeidsplasser

Publisert

#205

VELLYKKET: Flere tusen virksomheter har blitt løftet over fra svart til hvit økonomi i Sverige som følge av RUT-fradraget. Foto: Syda Productions/Colourbox.

I 2007 innførte Sverige RUT-fradrag (skattefradrag på tjenester i hjemmet). Dette har ført til over 30.000 nye arbeidsplasser, 23.000 av disse har gått til personer som var arbeidsledige.

Det konstanterer Almega, vår søsterorganisasjon i Sverige.

Innføringen av RUT-fradraget ført til at flere tusen virksomheter ble løftet over fra svart til hvit økonomi i vårt naboland. I 2017 omsatte Rut-sektoren for 10,2 milliarder kroner. Dette var en økning på 25 prosent sammenlignet med 2016. Dette har også medført 30.000 nye arbeidsplasser innen renhold og andre tjenester i hjemmet.

890.000 svensker har tatt det i bruk

- RUT-reformen har virkelig vært en jobbmotor, sier Jenny Moberg, sjef for Almega Norr til Svenskt Näringsliv.

Ordningen som er tatt i bruk av 890.000 svensker, benyttes av mennesker på alle inntektsnivåer, og ikke bare for de med god råd, slik kritikere hevdet.

Svart marked i Norge

I Norge er markedet for rendold i hjemmet kølsvart. Anslagene over svart renhold i private hjem varierer fra 50- til 80 prosent. En undersøkelse InFact har gjort for vår medlemsbedrift, Freska, viser at 70 prosent ville handle renhold hvitt og bruke godkjent bedrift dersom de fikk igjen på skatten. Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør for NHO Service og Handel, mener vi bør lære av våre naboland.

- Vi ser at Sverige og Finland har tatt grep for å få ned svart arbeid i hjemmet, ved å innføre et fradrag i skatten. Dermed lønner det seg å betale hvitt. Ordningen har gitt økt skatteinngang, samtidig som mye av dette markedet er kommet inn i ordnede forhold og har gitt grunnlag for flere gründere i denne bransjen. Flere partier ønsker ordningen i Norge, og de gode erfaringene fra våre naboland bør få flere til å se på om ikke ordningen også bør innføres i Norge, sier Kaltenborn.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!