NHO Service og Handel

Innhold

Ny undersøkelse: Kun 4 av 10 som kjøper renholdstjenester vet om godkjenningsordningen

Nyhet, Renhold og Eiendomsservice

Publisert

#205

FORBRUKERMAKT: Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, sier det er viktig at forbrukerne er kjent med både sin innkjøpsmakt og sitt ansvar for å bruke seriøse aktører. Foto: Skjermdump/NRK

Bare 4 av 10 av de som kjøper renhold til hjemmet sitt vet at det finnes et offentlig godkjenningsregister for renholdsbedrifter.

Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av Treparts bransjeprogram renhold, som er et samarbeid mellom Arbeidstilsynet, NHO Service og Handel, Norsk Arbeidsmandsforbund og Virke. 

Les ogsåSå enkelt sjekker du om renholdsbedriften er godkjent av Arbeidstilsynet

­Alle som tilbyr renholdstjenester må være godkjent av Arbeidstilsynet, og det er forbudt å kjøpe renholdstjenester fra et renholdsfirma som ikke er godkjent. Men hele 6 av 10 kjenner ikke til at det finnes et offentlig register der de faktisk kan sjekke om renholdsbedriften de bruker er godkjent av Arbeidstilsynet (arbeidstilsynet.no/renholdsregisteret).

- I renholdsregisteret er det veldig enkelt å sjekke hvem som er godkjent, sier Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet. Hun oppfordrer både privatpersoner og innkjøpere av renholdstjenester i små og store firma om søke opp renholdsfirmaet de bruker i renholdsregisteret på arbeidstilsynet.no.

- De som kjøper renhold må bruke forbrukermakten

Torsdag morgen var Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, gjest hos NRK Nyhetsmorgen for å snakke om tematikken. 

- Det er viktig at de som kjøper renhold bruker forbrukermakten sin til å gi oppdrag til personer eller selskaper som driver seriøst. Man kan kanskje tenke at det ikke skader noen om jeg kjøper svart renhold, men jeg håper at man i økende grad kan tenke seg om to ganger. Hvis man gir oppdraget til noen som ikke driver seriøst og er registrert i renholdsregisteret, så hjelper man fram de som driver useriøst, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel til NRK Nyhetsmorgen. 

– Flere og flere i Norge kjøper tjenester i hjemmet – det er en naturlig konsekvens av to trender, nemlig at kvinner jobber stadig mer, og at vi nordmenn blir stadig eldre. Begge disse trendene er ønsket, de kommer til å forsterke seg, og da er det viktig at forbrukerne er kjent med både sin innkjøpsmakt og sitt ansvar for å bruke seriøse aktører, sier Kaltenborn. 

Arbeidstilsynets tre råd til alle som kjøper renholdstjenester:

1. Sjekk i renholdsregisteret.

Sjekk at renholdsfirmaet du bruker, eller ønsker å bruke, er godkjent. Det gjør du enkelt i renholdsregisteret på arbeidstilsynet.no.

2. Krev at de søker godkjenning.

Hvis renholdsfirmaet ikke står i registeret eller har status ikke lovlig: krev at de søker om godkjenning.  Informer gjerne om at de finner mer informasjon om godkjenningsordningen på arbeidstilsynet.no.

3. Avslutt kontrakten hvis renholdsfirmaet ikke søker, eller ikke blir godkjent.

Bruk renholdsregisteret og finn et godkjent renholdsfirma til å rengjøre hjemme hos deg.

Les mer om undersøkelsen her.

Arbeidstilsynet har, i samarbeid med arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene, denne uken lansert en kampanje for å gjøre folk oppmerksomme på sin plikt til å sjekke renholdsregisteret dersom de kjøper renhold. Se video her: 

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!