- Vi er ikke imponert over justisministerens snuoperasjon

Publisert

#205

Illustrasjonsfoto: ColourBox.com.

Det nye utdanningskravet for ordensvakter blir betydelig redusert hvis justisminister Per-Willy Amundsen (FrP) får til sin snuoperasjon, melder Dagbladet og Aktuell Sikkerhet.

Nye utdanningskrav

Fra 1.1.2018 blir det nye utdanningskrav for å drive vaktvirksomhet, med bakgrunn i endringer i vaktvirksomhetloven og vaktvirksomhetforskriften.

Mer

I går, mandag, ble det kjent gjennom Dagbladet at justisministeren underkjenner kravene som var bestemt innført for godkjenning av ordensvakter etter nyttår. Så sent som i sommer ble det bestemt at den fremtidige opplæringen for ordensvakter skal foregå over 120 timer, i stedet for 30 til 40 timer og at eksamen må være bestått før de kan jobbe selvstendig. Dette gjelder for ordensvakter i såkalt egenvakthold, en form for dør- og ordensvakttjeneste som utesteder kan få innvilget tillatelse til å drive med - forutsatt at de har et eget selskap som er dedikert til å levere dør- og ordensvakttjenester i eget hus.

Aktuell Sikkerhet skriver at det kun er økonomiske vurderinger - og ingen sikkerhetsmessige - som ligger til grunn for statsrådens beslutning.

-Mange hevder at det er  sikkerhetsbransjens samarbeid med blant andre Politidirektoratet, som har vært utslagsgivende for at det endelig så ut til å bli en realisering av opplæringskravene som skal gjøre den nye vaktvirksomhetsloven komplett. Loven kom i kjølvannet av politikernes rop om økt rettssikkerhet for folk i møte med vekterne for mer enn ti år siden, skriver Aktuell Sikkerhet.

Ikke imponert over justisministerens snuoperasjon

- Justisminister Per-Willy Amundsens pålegg til Politidirektoratet stigmatiserer ordensvakter i egenvakthold. Han viser med dette en oppfatning om at denne delen av sikkerhetsbransjen er mindre verdt enn vektere og andre ordensvakter, sier sikkerhetsbransjens fagsjef Runar Karlsen i NHO Service og Handel til Aktuell Sikkerhet.

Det var med overraskelse at han gjennom media mottok beskjeden om at Per-Willy Amundsen plutselig går tilbake på avtalen som både hans egen statssekretær Toril Charlotte Ulleberg Reynolds og embetsverket i justisdepartementet støttet i sommer.

Det var da enighet med sikkerhetsbransjen om at opplæringen for ordensvakter i egenvakthold fra nyttår skulle økes til 120 timers opplæring i stedet for 40 timer som først stipulert – og som er tilnærmet likt som i dag.

Dette var et sterkt ønske fra sikkerhetsbransjen, både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. Også Politidirektoratet og fagrådet sto bak ønsket om kompetanseheving for disse ordensvaktene, akkurat som alle parter gjennom flere år har vært enige om at vektere og innleide ordensvakter må skoleres bedre. I avtalen går det frem at kravet for ordensvakter i egenvakthold er 120 timer. For vektere og ordensvakter ansatt i vaktselskap er kravet 163 timer inkludert eksamen.

Mer om saken her

– Justisministerens kuvending handler om øl-priser

Norsk Arbeidsmandsforbund reagerer sterkt på at justisminister Per-Willy Amundsen reduserer utdanningskravet for ordensvakter i egenvakthold.
– Dette handler om at sikkerhet settes i skyggen av billig øl og bevillingshavernes økonomi, sier Terje Mikkelsen, forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF).
Se saken her

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!