Lærlinger får økt kompetanse i utlandet

Publisert

#205

Foto: Securitas.

For første gang i sikkerhetsbransjens historie skal lærlinger sendes til utlandet. Securitas samarbeider med Erasmus+. Økt kompetanse er målet.

- Dette har aldri før blitt gjort i sikkerhetsfaget. Vi ble forespurt av Erasmus+ både fordi vi er samarbeidspartner med de fleste skolene og fordi vi er opplæringsgodkjent i Norge, sier fagopplæringsleder i Securitas, Tom Andersen.

Lærlingene fra Norge reiser til England på utveksling i seks uker til høsten. De skal jobbe som lærling for Securitas UK. Securitas sitt opplæringskontor i Norge har sammen med Erasmus+ utviklet læreplanen for oppholdet.

Utvekslingen gjelder for andre årslærlinger som har fylt 18 år. Fire lærlinger får dra i første omgang, og de blir valgt på bakgrunn av intervjurunder med representanter fra Erasmus+ og ved hjelp av tilbakemelding fra avdelinger de har jobbet på. De fire utvalgte mottar stipend fra Erasmus+.

– Vi har laget et kjempespennende opplegg til dem. Lærlingene vil over seks uker bli kjent med forskjellige tjenester i UK og lære hvordan de jobber internasjonalt med sikkerhet. For eksempel har de et litt annet fokus på terror enn det vi har her, så det vil være en interessant erfaring å ha med seg hjem igjen, sier Andersen (bildet).

Foreløpig sendes ikke britiske lærlinger til Norge, da England ikke har samme lærlingordningen som i Norge, men Andersen sier at dette jobbes det med sammen med Securitas sin samarbeidspartner i UK, Securitas Training and Development Academy. Representanten for Erasmus+ som var med på besøk til Securitas UK for å utforme programmet tidligere i vår er godt fornøyd med opplegget.

– Studiebesøket hos Securitas UK var både lærerikt og målrettet. Securitas UK viste tydelig interesse i prosjektet og vilje til å innfri våre forventninger. Inntrykket er at forarbeidet fra Securitas Norge og Securitas UK er omfattende. Prosjektet er godt forankret i begge land og en felles forståelse over læringsutbytte er dannet. Jeg har derfor tro på at prosjektet vil bli vellykket. Nå som forankringen er sikret, gjenstår det å velge riktige kandidater, sier rådgiver ved Akershus fylkeskommunes avdeling for videregående opplæring, Guillaume Jagle.

Lærlingene skal jobbe i forskjellige tjenester inkludert mobilt vakthold, stasjonært vakthold, operasjonssentralen, og brann og redning i tillegg til å motta opplæring i blant annet risikovurdering, økonomi og salg. De skal også gå fem dager på Securitas Fire & Rescue College som har utdannet 600 brannmenn i UK. Denne skolen samarbeider blant annet med brannvesenet i London og med forsvaret. Lærlingenes arbeidsdag vil være i henhold til norske lover.

– De vil få en bredere forståelse av hva sikkerhetsarbeid går ut på og hvordan sikkerhetsarbeid foregår i utlandet. Det vil blant annet bli et større fokus på sikring mot terror, og her har jo UK mye erfaring som vil være spesielt nyttig å ta med tilbake, sier Andersen.

Om Erasmus+

Dette er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett for perioden 2014-2020.  Noen av de mest sentrale satsingsområdene i Erasmus+ er kvalitet i undervisning og opplæring, innovasjon og koblingen mellom utdanning og arbeidsliv. Erasmus+ er utformet med mål om å bekjempe arbeidsledigheten, som spesielt har rammet unge.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!