NHO Service og Handel

Innhold

Mindre bruk av kontanter skaper utfordringer

Nyhet, Næringspolitikk, Sikkerhetsbransjen

Publisert

#205

Runar Karlsen er direktør for Sikkerhet og Beredskap i NHO Service og Handel. (Foto: Baard Fiksdal)

– Det er ikke tvil om at det blir mindre bruk av kontanter. Det gir noen utfordringer, sier Runar Karlsen, bransjedirektør for Sikkerhet og Beredskap til bladet Kapital.

Selv om det er en rekke fordeler med elektronisk betaling, er ikke fallende kontantbruk udelt positivt.

– De fleste av oss har tilpasset oss litt mindre bruk av kontanter, men det skaper også utfordringer for en del mennesker, sier Runar Karlsen i NHO Service og Handel. Kontanter har flere egenskaper elektronisk betaling ikke har:

Fra Norges Banks side trekkes det frem at kontant betaling er kredittrisikofritt, gir umiddelbart og endelig oppgjør uten at man er avhengig av tredjepart eller elektroniske systemer, at det er et tvunget betalingsmiddel som kan brukes av alle og at det fungerer som beredskapsløsning.

– Noen grupper i Norge er fortsatt veldig kontantavhengige, og vil være det i mange år fremover. Dette gjelder spesielt eldre, som har et annet forhold til kontanter enn det vi har fått i Norge etter hvert. Det dreier seg også om tillit til banksystemet, og det finnes en gruppe mennesker som ikke har tilgang til kontoer, hvilket kan skyldes for eksempel rusproblemer eller uavklart status i livet, påpeker Karlsen.

Mer om saken

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt