- Jobb vil gi meg menneskeverdet tilbake

Frank Sandbye-Ruud er  militær veteran fra flere internasjonale operasjoner (Foto: Baard Fiksdal)

Frank Sandbye-Ruud er militær veteran fra flere internasjonale operasjoner (Foto: Baard Fiksdal)

- Det er mulig jeg får meg en deltidsjobb i høst. Det vil bety alt for meg. Det vil gi meg menneskeverdet tilbake, sier Frank Sandbye-Ruud, militær veteran fra flere internasjonale operasjoner.

Under Arendalsuka arrangerte Veteranforbundet SIOPS og NHO Service et seminar om veteranprosjektet under overskriften "Fra militært til sivilt arbeidsliv". Her deltok Frank Sandbye-Ruud (50). Han kommer fra Eidsvoll, bor i Risør og er veteran fra flere internasjonale operasjoner. Mannen har erfaringer med hjelpeapparatet og kan fortelle mye om det å skulle komme tilbake i arbeidslivet.

Frank Sandbye-Ruud har tjenestegjort i blant annet Kroatia og Makedonia (1993-94), Libanon (1998) og Kosovo (1999-2000). Som spesialsoldat i Afghanistan i 2005 gikk det galt. En trafikkulykke ga skader i rygg og nakke. De psykiske skadene ble avdekket etter hvert. Mens han gikk til behandling gjorde Frank opp status og regnet ut at han som soldat har vært innblandet i 37 alvorlige hendelser, hvorav 13 situasjoner var potensielt livsfarlige.

Frank viser slides under sitt foredrag i Arendal. "Hvor syk er jeg". Det står det øverst på et av dem, også renner det inn med stikkord som beskriver livet: "Langvarig depresjon, angst, vedvarende personlighets forandring, aggresjon, sannsynligvis liten hjerneskade, dårlig impulskontroll, negativ behandlingsinnstilling, meget sårbar, en voksen variant av ADHD, agorafobi, nedsatt arbeidsevne og skyldfølelse. Dette er bare noen av stikkordene.

- et tok tid å akseptere at jeg var skadet fysisk og psykisk. Det har vært en alvorlig sorgprosess. Det var meget tøft å ikke ha en jobb og ikke få noen jobb. I det sivile har jeg blant annet jobbet som kokk, servitør og fotograf. Uten jobb føler jeg meg helt verdiløs. Jeg er nå i en dialog om en deltidsjobb til høsten, men det er for tidlig å si om det blir noe av, sier Frank.

-  Hva ble vendepunktet? 
-  Jeg hadde en rekke klagesaker på gang i NAV som det var meget viktig å få avklart. Redningen ble det såkalte "Kompetansemiljøet for veteransaker ved NAV Elverum". Her jobber det to fantastiske damer som ryddet opp i mine saker slik at livet kom på stell. Det tok seks måneder. Jeg vil si det så sterkt som at de har reddet livet mitt, disse damene, sier Frank. I salen sitter arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og lytter. Hun holder et innlegg og lover å ta veteransaken på alvor.

-  Det er veldig viktig at statsråden får høre min historie. Det er en historie som kommer rett fra levra. Det er veldig ubehagelig å fortelle om dette. Det er flere tusen veteraner som sliter etter endt tjeneste, sier Frank.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!