NHO Service og Handel

Innhold

Lønnsoppgjøret 2019: Service- og handelsbedriftene må få styrket konkurranseevnen

Nyhet, Lønn og tariff

Publisert

Kaltenborn

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

-Lønnsoppgjøret i år må styrke bedriftene våre, ikke svekke dem. Det er ikke rom for store tillegg, sier adm. direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.

Årets oppgjør starter i dag, og er et mellomoppgjør. Det betyr at NHO forhandler med LO samlet for alle tariffavtalene. I et mellomoppgjør er det kun lønnsjusteringer det skal forhandles om. 

Kaltenborn peker på at flere har tatt til orde for høye tillegg generelt, og høye lavtlønntillegg spesielt, i år.
- Et slikt utfall vil ramme våre arbeidsintensive bransjer ekstra hardt, og sette arbeidsplasser i fare, istedenfor å skape nye. Derfor er et moderat oppgjør nødvendig, sier hun.

Konkurs i flere kjeder siste år

Kaltenborn viser til at flere av bransjene i service- og handelssektoren har lave marginer. Samtidig utgjør lønn en mye større andel av utgiftene enn i industrien.
-Innenfor handel er marginene nå så presset at vi det siste året sett en rekke større kjeder gå overende. Et klarere bevis på at vi nå behøver moderasjon, skal en lete lenge etter, sier hun.

Dette er NHOs posisjon:

NHOs representantskap har vedtatt følgende posisjon før årets oppgjør:

• Konkurranseevnen må styrkes. Lønnsveksten i Norge bør derfor bli lavere enn lønnsveksten hos handelspartnerne.
• Lønnsdifferensiering etter den enkelte bedrifts økonomiske situasjon skal ivaretas gjennom lokale forhandlinger. Ved eventuelle sentrale tillegg bør det derfor skilles mellom de overenskomster som har og de som ikke har lokale forhandlinger.
• Den økonomiske realitet som er lagt til grunn for resultatet i de sentrale forhandlingene skal også gjelde for de forhandlinger som i etterkant skal føres om eventuelle justeringer av minstelønnssatser.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!